Hlavní obsah

GLOSA: Z přednosti slabina? Slávistická zeď nestojí

Úspěch fotbalové Slavie v éře trenéra Jindřicha Trpišovského stojí mimo jiné na dobré obraně. Jenže chování v defenzivě stálo sešívané nedělní zápas proti Hradci Králové, v jeho mladoboleslavském azylu prohráli s východočeským nováčkem 3:4. Naivní, hloupé nebo laciné góly už v této sezoně Slavia nejednou dostala. Nemění se přednost v boji o titul, v němž aktuálně červenobílí zaostávají za Plzní o dva body, ve slabinu?

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Ibrahim Traoré ze Slavie Praha během duelu s Hradcem Králové.

Článek

Je těžko pochopitelné, proč k takovému kolapsu ze strany Slavie vlastně došlo. Marodi se postupně uzdravili, dostávají se do tempa, hlavní stratég Trpišovský má z čeho vybírat, na každý post má minimálně dva adepty.

Navíc defenzivu měli zpevnit vykurýrovaní stopeři David Hovorka s Ondřejem Kúdelou, kteří před zraněními tvořili spolehlivou a sehranou dvojici. Nastoupili bok po boku ve středu proti Zlínu a zpočátku to poněkud haprovalo, byť sešívaní nakonec neinkasovali.

Proti Hradci naskočili Hovorka a Taras Kačaraba a působili všelijak, jen ne jistě. Zápas jim nevyšel, Hovorka měl i docela štěstí, že nedostal druhou žlutou kartu za faul na Adama Vlkanovu ve druhé půli. Místo toho, aby měl Trpišovský citlivou pozici ve středu obrany vyřešenou a věděl, o koho se opřít, bude zřejmě zase přemítat, jaká varianta bude nejlepší.

Pod porážku s energickými a nadšenými Votroky se ale podepsali svým počínáním v defenzivě i další, šlo o celé její fungování. Například Jakub Klíma před gólem na 2:1, který Trpišovského hodně mrzel, dostal ve středu hřiště od přihlížejících slávistických borců tolik času a prostoru, že mohl v klidu narýsovat perfektní přihrávku pro skórujícího Filipa Kubalu.

Penalta a další jedna branka zase přišly po rychlých kontrech soupeře. Když Slavia ztratí vepředu míč, vznikají pro ni vzhledem k tomu, že hraje na riziko, velmi nebezpečné situace. Výtečně hrající Hradec se na tohle dokonale připravil a uplatnil rychlost, pohyblivost a důraz svého ofenzivního trojzubce, který utvořili Kubala, Daniel Vašulín a Vlkanova a který i Trpišovský vyzdvihoval.

Mimochodem Hradec zaslouží pochvalu a poklonu, sršela z něj energie, chuť, bezstarostnost. Dodal i kvalitu. Bylo z něj patrné obří zaujetí. Ze slávistů minimálně v počátku nikoliv a pak se nadšenému soupeři v této disciplíně těžko vyrovnávali.

Prostor na chyby už další není, Slavia však může svůj osud pořád ovlivnit jen sama. Pokud zbylé čtyři zápasy vyhraje, pomazlí se s mistrovským pohárem. Před extrémně třaskavou srážkou s Plzní v Edenu si však zavařila.

Trpišovský bude dumat nad stopery, celou prací defenzivy a Tomáše Holeše nenaklonuje. Do toho se v posledních týdnech točí gólmani, již taky dvakrát nezáří. Obávaná zeď teď nestojí.

Jan Malý

Žurnalistickou dráhu započal v Poděbradských novinách, od srpna 2008 působil v Hospodářských novinách, kde strávil celkem pět let. Následně pracoval skoro osm let v deníku Sport. Od ledna 2022 je členem redakce Sport.cz a deníku Právo.

Reklama

Související témata: