Hlavní obsah

GLOSA: Zpátky v devadesátkách. Zařídil Křetínský „Sparťanskou pentli“?

Před zápasem Liberce se Spartou se oba týmy s pompou vyfotily před transparentem upomínající při příležitosti 30. kola na jubilejní 30. ročník samostatné české ligy. A zápas pak historii opravdu připomenul. Ale nechtěně a tu méně slavnou. Jako by se totiž fotbal vrátil do neblaze proslulých 90. let minulého století, kde se rozhodovalo i jinde než na hřišti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kuchta ze Sparty Praha padá po zákroku Gigliho Ndefe ze Slovanu Liberec.

Článek

V divokých „devadesátkách" vznikl dnes již okřídlený pojem Žižkovská pentle. Pro připomenutí, když Viktorii šéfoval Ivan Horník, často domácí pod Žižkovskou věží kopali pozoruhodné penalty, když bylo potřeba. „Tam se nedá vyhrát," odjížděli soupeři s pocitem křivdy.

A se stejnými pocity aktuálně bojuje již několikátý soupeř Sparty. Její pozoruhodný penaltový duben vyvrcholil v Liberci dvěma velmi spornými desítkami. Nejprve v pokutovém území Slovanu nafilmoval pád po souboji s Ndefem hostující Kuchta a sudí nařídil pokutový kop, který v 90. minutě proměnil střídající Mabil. VAR penaltu posvětil. A o několik minut později odhalil další faul ve vápně domácích v době, kdy si každý na stadionu včetně samotných aktérů myslel, že VAR řeší brutální zákrok Vydry na Mészárose. Je obrovskou a nepochopitelnou chybou, že zde do hry vůbec vstoupil VAR, neboť se stoprocentně nejednalo o velké pochybení rozhodčího. "Pravidla budou rozhodně jiná," zlobil se právem liberecký Matěj Valenta.

Počínání hlavního arbitra Dominika Starého a Jany Adámkové u videa jde i proti trendu vytčeného Komisí rozhodčích, aby sudí nenařizovali tak zvané "soft" penalty. U Nisy nařídili takové hned dvě v samotném závěru utkání...

Sparta kopala penaltu ve čtvrtém utkání za sebou. Možná náhoda, možná ne, ale právě před čtyřmi týdny navštívil v zápase Sparty s Brnem rozhodčí majitel Sparty Daniel Křetínský a od té doby Letenští zahrávali pět penalt. Nejprve v derby se Slavií, nutno poznamenat, že správně. Posléze však vyrovnávali na Slovácku, tady podle Komise rozhodčích ji arbitr nařídil chybně. Poté Krejčí a spol. rozhodli z jedenácti metrů jiskřivý zápas s Plzní. A penaltové období vyvrcholilo v Liberci. O titulu možná rozhodnou chyby rozhodčích. A to je špatný signál. „Vítejte" zpátky v 90. letech...

Reklama