Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Baník na špici ligy nepatří, Vrba mu měl ale dát více

Návrat fotbalového trenéra Pavla Vrby do Baníku doprovázela velká očekávání, o to větším rozčarováním ale jeho angažmá skončilo. Zkušený trenér, který v minulosti získal tři mistrovské tituly s Plzní a vedl i český nároďák, odevzdal na přechodnou dobu tým svým asistentům Davidu Oulehlovi a Janu Baránkovi už po jedenácti kolech s bídnou bilancí dvou výher, pěti remíz a čtyř porážek.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Sznapka Petr

Trenér Pavel Vrba skončil na lavičce fotbalistů Ostravy.

Článek

Byl to vysněný návrat a měl to být start k pohárovým příčkám a později i k útoku na pohár pro mistra ligy. Majitel Baníku Václav Brabec kvůli angažování Pavla Vrby přerušil i slibně se vyvíjející jednání s Pavlem Hapalem. Natěšení z příchodu 58letého trenéra, který se v roce 2004 v roli asistenta Františka Komňackého podílel na zatím posledním mistrovském titulu Baníku, byli i ostravští fanoušci.

Nadšení ale brzy vystřídalo zklamání. Domácí porážka v úvodním kole s Olomoucí (0:3) byla nečekaná, v Ostravě ale převládala víra, že šlo o ojedinělé selhání, na které mohla mít vliv absence zraněných stopera Davida Lischky a střelce Ladislava Almásiho. Nešlo. Baník sice následující dvě kola neprohrál, pak ale přišel další šok v podobě domácích porážek s Teplicemi (1:2), Brnem (1:2) i Českými Budějovicemi (1:2).

S trochou nadsázky lze říct, že v Baníku od začátku sezony nefungoval ani obraz ani zvuk. Z pohledu na výkony bolely oči, haprovalo to v defenzivě, viditelně to skřípalo i směrem dopředu. Opory týmu se viditelně potýkaly se ztrátou formy. A Vrba s tím nedokázal nic udělat.

V Liberci ostravským fotbalistům nepomohla ani téměř hodinová přesilovka. Baník se pod zakaboněným dohledem Pavla Vrby zmohl jen na bezbrankovou remízu. „Bohužel jsme nepředvedli takový výkon, abychom si zasloužili víc," litoval trenér Pavel Vrba.

Ostřílený kouč v létě s úsměvem oznamoval, že se do Baníku hodně těší. Zápal z něj ale rychle vyprchal. Bezradná gesta, zachmuřelý pohled i opakovaná vyjádření o schopnostech svých svěřenců jen poukazovala na ztrátu vlastní víry současný Baník někam posunut. Zároveň ale také upozorňovala na tristní schopnosti baníkovského managementu získat do Ostravy prvotřídní fotbalisty.

Obrat k lepšímu nenastal ani po last minute příchodech Srdjana Plavšiče ze Slavie a Cadua z Plzně. „Situace je taková, jaká je. Po jedenácti kolech jsme na čtrnáctém místě tabulky, našim představám neodpovídají ani výsledky, ani výkony," sdělil nový šéf sportovního úseku Baníku Luděk Mikloško. Následoval proto nevyhnutelný krok a tím byl Vrbův předčasný konec.

Před klubem, který v tomto roce velkolepě oslavil sté narozeniny, jsou nyní těžké výzvy. Jednou z nich je „povinný" postupu přes Velvary do další fáze domácího poháru, dalšími pak zamezit pádu na samé dno ligové tabulky. Baník to ale bude mít nadmíru těžké. V sobotu přijede do Ostravy loni čtvrté Slovácko, ve 13. kole jede Baník do Plzně, o dvě kola později na Slavii.

To už ale tým povede někdo jiný...

Reklama

Související témata: