Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Jepičí Hudáčkovo angažmá je i ukázkou (nezdravého) klubu a (snad zdravé) společnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jepice dle internetové encyklopedie Wikipedie nepřijímají potravu a žijí obvykle jeden až tři dny. Július Hudáček dozajista na Kladně něco posnídal i poobědval, nicméně jeho kladenské angažmá mělo průměrnou délku jepičího života, tedy dva dny. A zhruba po 50 hodinách od momentu, co manažer Jiří Burger na webových stránkách říkal, jak „rádi se domluvili se zkušeným Hudáčkem, který jim pomůže v druhé polovině sezony“, přišlo oznámení o jeho odchodu.

Foto: David Taneček, ČTK

Kladno rozvázalo smlouvu Júliem Hudáčkem

Článek

Dobře víte, proč se slovenský gólman urychleně z Kladna pakoval, aniž by tu odchytal jedinou minutu. A dobře víte, proč jsou teď Rytíři, jejichž synonymem i tváří je hrající majitel Jaromír Jágr, na sociálních sítích terčem posměchu i – želbohu – vulgárních urážek.

Čínský filozof Konfucius už dávno řekl: „Skutečnou chybou je chybu nenapravit.“ Římský řečník Cicero zase vyřkl: „Každý člověk dělá chyby, ale jen hlupák u nich zůstává.“

Ano, veletoč v Hudáčkově případu lze od Jágra a jeho lidí brát jako prozření a uznání zmýlení, které nikdo – zvlášť u nás mužů – nečiní rád. Leč chybovat je přece lidské.

Jenže nemohu si pomoct, že tenhle lapsus by u dobře fungující organizace vůbec neměl nastat. Jasně, jste-li v kůži majitele či manažera a najednou se vám před klíčovým obdobím, v němž chcete konečně utéct baráži, zraní brankářská jednička, propadnete panice. Hledáte, lanaříte, voláte na všechny strany, až se jako cesta nejmenšího odporu objeví jméno Hudáček. Které navíc Radek Smoleňák může jedním telefonátem domluvit.

Hotovo, dvacet.

Jenže pokud nejste hluší a slepí, musí vám v ten moment zasvítit – navzdory stavu nouze – varovná kontrolka. Víte o rozporuplném Hudáčkově angažmá v KHL, víte, že z najmutí jeho služeb kvůli pověsti na poslední chvíli vycouval Hradec Králové. A sám jste coby člen výkonného výboru svazu podepsán pod „vyobcováním“ Čechů, kteří působí v KHL, z reprezentace.

Za mě bylo zkrátka krystalicky jasné, že angažování Hudáčka bude pro veřejnost nepochopitelným úletem. A pokud ta kontrolka nezasvítí majiteli či manažerovi, musí hlasitě vystoupit třeba oddělení marketingu a varovat před všemi konsekvencemi, které podpis dozajista přinese včetně zloby fanoušků, sponzorů. Musí tu být fungující kontrolní mechanismus.

Že nejspíš není, naznačuje i „detail“ při oznamování samotného Hudáčkova kladenského konce. Původně ve zprávě i na sociálních sítích také stálo: „Dospěli jsme k závěru, že pokračování není ani v zájmu klubu, ani v zájmu hráče.“ Po pár minutách toto souvětí zmizelo.

Celý případ má však i společenský rozměr. Ač se může zdát, že jsme na rozdíl od prvních válečných týdnů k dění na Ukrajině liknavější, není to až tak pravda. Tlak a kritika, která ve veřejném prostoru po Hudáčkově angažmá hlasitě zněla z úst fanoušků, sportovních legend i médií a kterou ještě umocňovalo to, že na jeho počátku stojí č. 68, donutilo Kladno reagovat.

A byť jsou tu další tři kluby, které už hráče pošpiněné „válečným“ angažmá v KHL v minulosti vzaly, tak je to snad dostatečné memento pro ostatní, že tahle liga je jim zapovězená.

A opakovat chyby je přece hloupost.

Robert Sára

Sportovní žurnalistice se absolvent Masarykovy univerzity (obor historie – žurnalistika) věnuje od roku 1999. Zaměřuje se především na hokej, jako reportér se účastnil řady světových šampionátů. Rovněž pokrývá témata z motorsportu a sportovní politiky. Více než 20 let působil v MF DNES, v roce 2021 přešel do Sport.cz.

Reklama