Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Risk, který nevyšel. Teď Sparta musí jít stůj co stůj po Varaďovi. I za cenu potlačení eg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tu paralelu s minulou sezonou nejde nevidět. Psal se 4. listopad loňského roku, hokejová Sparta se po sedmi prohrách v řadě zmítala v krizi, když vedení klubu sice podrželo trenéra Josefa Jandače, ale rozhodlo, že jej na střídačce doplní Miloš Hořava. Uběhl přesně rok a den, pražský klub (zas a znovu) toužící po ukončení dlouhého čekání na titul se opět potácí v herní i výsledkové bryndě a zase řeší kouče. Tentokrát však Pavla Pateru i jeho asistenta Patrika Martince odvolává.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Miroslav Chaloupka

Pavel Patera ve Spartě skončil.

Článek

Situace ve Spartě je opravdu alarmující. Pražané v posledních čtyřech zápasech nebodovali, na výhru v základní hrací době dokonce čekají už devět zápasů a poslední Litvínov tak najednou má jen tříbodovou ztrátu.

Pochopitelně je za to vinen i někdejší vynikající útočník, čtyřnásobný mistr světa a olympijský šampion Pavel Patera. Vždyť Sparta až na občasné záblesky za více než čtvrtinu základní části neukázala herní tvář, kterou by se chtěla prezentovat. Tragické přesilovky i zmatky v defenzivě jdou z velké části za jejím hlavním trenérem.

Stejně jako až nepochopitelné lpění a nasazování hráčů absolutně bez formy. Ano, to je případ letní švédské posily z Plzně Gustafa Thorella, jehož Patera neustále cpal i na přesilovky, přestože mu důvěru nijak nesplácel. Je to i případ další předsezonní akvizice Dominika Simona. Zcela nedotrénovaného Dominika Simona, jenž se na ledě zadýchával už po 15 vteřinách, takže pro mužstvo je v současné době spíš přítěží (v pátek ve Vítkovicích už nehrál).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dominik Simon ze Sparty během utkání s Brnem.

Jenže větší vina padá na hrb hráčů. Čest výjimkám, jakými jsou brankáři Kovář s Kořenářem či útočníci Řepík s Horákem. U drtivé většiny plejerů máte pocit, že na ledě nenechají; zvlášť v současném marastu; tolik potřebných sto procent. Zbytečné fauly, neochota chodit před branku, nedostatečné nasazení... To je jen letmý výčet sparťanských neduhů.

Jenže logicky se snáz vymění trenéři než třeba pětice hráčů. I proto krok vedení Sparty chápu. Něco už se prostě stát muselo. Takhle by to dál nešlo.

To však nic nemění na mém přesvědčení, že právě vedení klubu v čele se sportovním ředitelem Petrem Tonem a sportovním manažerem Jaroslavem Hlinkou nese tu největší vinu za současný stav.

„Pavel Patera si po vynikající hráčské kariéře prošel trénováním mládeže, u dospělých se učil od skvělých trenérů Radima Rulíka a Miloše Hořavy, který v něm vidí možného kandidáta na trenéra pro národní tým. Sám jsem ho zažil při trénování a věřím, že u nás bude úspěšný," prohlásil Ton na konci dubna při Paterově inauguraci.

Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Pavel Patera na lavičce pražské Sparty během utkání na Kladně

Už v té době jsem sdílel názor řady hokejových odborníků, že jde o krok hodně riskantní. Nic proti Pavlu Paterovi, centr to byl vynikající, bezesporu jeden z nejlepších, jakého kdy český hokej měl. Jenže do role trenéra pro Spartu, v níž vždy byl a vždy bude nejvyšší tlak, ještě nedorostl.

Čtyři roky v Mladé Boleslavi pracoval s Radimem Rulíkem, a přestože formálně byli vedeni na stejné úrovni, fakticky byl šéfem Rulík. A odbýt si premiéru ve funkci hlavního kouče právě ve Spartě? Teď už i Hlinka s Tonem vědí, že tenhle risk se jim vůbec nevyplatil.

Sparta má příští týden během reprezentační pauzy oznámit jméno nového šéfa střídačky. Z mého pohledu potřebuje zkušeného úspěšného trenéra s velkým jménem. Jedinou osobou splňující tato kritéria je Václav Varaďa. Pražané musejí udělat všechno, aby ho získali. Aby jim nefrknul do Švýcarska, kde je o něj rovněž zájem. I za cenu kompromisů.

Už během megaúspěšného angažmá v Třinci, který přivedl k mistrovskému hattricku, si Varaďa rád skládal mančaft k obrazu svému. Nebyl pouhým trenérem. To by pochopitelně vyžadoval i ve Spartě, jenže to je v současné chvíli parketa pro Tona s Hlinkou.

Je jasné, že jednání ohledně vzájemného vymezení si kompetencí a odpovědnosti by nebyla jednoduchá. Jsem si však jistý, že pokud by měla vést k Varaďově angažování, potlačení vlastních eg by za to stálo.

Jan Škvor

Jako redaktor internetového portálu www.sport.cz působí Jan Škvor od roku 2007, specializuje se na lední hokej. Jako reportér absolvoval osm hokejových mistrovství světa a zimní olympijské hry 2014, 2018 a 2022.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články