Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Ani miliardy negarantují úspěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Anglický klub v každém semifinále Ligy mistrů. A v obou případech dobře rozehraném. Radoslav Kováč, bývalý reprezentant a hráč se zkušenostmi z Premier League, se v komentáři Made in England pro sport.cz zamýšlí nad konečným složením finále Champions League, kam prošel po senzačním obratu Liverpool a také Real Madrid, který zlomil v posledních vteřinách základní hrací dobý Manchester City.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters

Zklamaní fotbalisté Manchesteru City

Článek

„Věřil jsem v anglické finále. Nemám nic proti Villarrealu ani proti Realu Madrid. Ale Premier League je v mých očích prostě nejlepší soutěží světa. A když jsem viděl nedávný souboj Liverpoolu s Manchesterem City v anglické lize, byl jsem uchvácen. A myslím, že každý fanoušek fotbalu.

Liverpool měl bitvu o finále Ligy mistrů skvěle rozehranou. A upřímně, průběh mě zaskočil. Nicméně uznávám, že Villarreal vsadil na brutální tempo. Nasazení, agresivita, rychlost hry, to prostě přesahovalo standard i těch nejlepších klubů. Jejich styl byl nesmírně náročný. A zaslouženě vedli.

Nicméně nedalo se přehlédnout, že Liverpool nepanikaří. Hráli prostě pořád stejně. Byli si až neuvěřitelně jistí kvalitou, kterou mají. A také si určitě spočítali, že Villarreal brutální tempo nevydrží. Naplnilo se obojí.

Každý z těch kluků neukázal ani náznak obav. Naopak sebevědomí vyzařovalo z každého dotyku s balonem. Hráli pořád svůj styl. A nespokojili se s postupovým výsledkem. Ukázali velikost, když zápas totálně otočili. To mě na současném Liverpoolu fascinuje. Víra ve vlastní sílu každého jedince, víru v sílu klubu, v sílu jména Liverpool.

V případě Manchesteru City a jeho odvety na Realu Madrid jsem tušil hodně vyrovnanou bitvu. Španělský klub si zajistil už v předstihu titul v domácí soutěži, což bylo do zápasu obrovskou výhodou. Získal psychický klid, hráči si mohli odfrknout a připravit se na odvetu.

V případě Manchesteru City mi přijde, že Guardiolův tým dohání únava. Mají brutální program. Každý z těch kluků je v reprezentaci, bojují o titul v Premier League. Už při předešlé konfrontaci s Atletikem Madrid se jim zranili dva hráči, což potvrzuje jisté problémy. Zejména na klíčových pozicích nemají aktuálně kvůli výpadkům dokonalou zastupitelnost. Hráči z lavičky nejsou vyladění na sto procent.

Fakt, že si klub jako Manchester City nechá uniknout postup góly v nastavení potvrzuje jejich potíže. Jasně, Real Madrid je světová klasa. Jeho hráči ukazovali neskutečnou touhu po úspěchu. Přijde mi, že během letošní sezony otočili v posledních minutách tolik zápasů, že už si vlastně ani hráči nepřipouštěli špatný konec.

Foto: Juan Medina, Reuters

Gól! Karim Benzema se trefil i v odvetě semifinále Ligy mistrů proti Manchesteru City a poslal Real Madrid do boje o prestižní trofej.

Dokonce jsem měl pocit z intenzity v závěru zápasu, že prostě chtěli vytěžit z únavy Manchesteru. Jakým způsobem tým trenéra Ancelottiho drtil anglického soupeře, nebylo náhodné.

A když se podívám na druhý gól Realu, tam prostě Manchester selhal. Jasně, Asensio balon líznul vážně na milimetr, jenže zakončující Rodrygo byl úplně sám. Vůbec nemusel podstoupit souboj. Zdánlivý detail, ale takové chyby se běžně ve hře Manchesteru nevyskytují.

Ani s odstupem nemohu uvěřit, že Guardiolův tým ještě v poslední minutě vedl, a nakonec ve finále nebude. Nicméně se jen potvrzuje, že ani stovky milionů liber investované do posil od příchodu španělského trenéra negarantují úspěch. Trofej z Ligy mistrů si nelze koupit.

Foto: Lee Smith, Reuters

Trenér Manchesteru City Pep Guardiola.

Klasickým příkladem je Paris Saint Germain. Nechci vůbec porovnávat organizaci hry či styl klubu Messiho a Neymara s výběrem Guardioly, protože tam jsou Angličané o pár stupňů výše. Ale v Paříži investovali šejkové miliardy a trofej pořád nemají.

Manchester City dost možná postrádá klasickou devítku. I proto usilují o Haalanda. Bayern Mnichov má Lewandowského, Real Madrid Benzemu, v Liverpoolu je Firmino. Třeba půjde pro Guardiolu a jeho tým o poslední díl skládačky.

Jsem zvědavý zda Manchester City zvládne bitvu o titul v Premier League. Vyřazení s týmem určitě psychicky zamává. Nohy po takovém kolapsu nejdou podle přání. A los mají pekelně těžký. Naproti tomu Liverpool je na vlně a ztrácí pouhý bod. Takže se může stát, že rána od Realu Madrid bude požehnáním i pro tým Jürgena Kloppa."

Reklama