Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Do Liverpoolu by pasoval Xabi Alonso. Rashforda bych postavil mimo tým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trenér Jürgen Klopp po této sezoně ve fotbalovém Liverpoolu skončí. Hvězdný útočník Manchesteru United Marcus Rashford se omluvil z tréninku, když byl v noci předtím viděn v Belfastu v baru, což vyvolalo poprask. Derby v FA Cupu mezi West Bromwichem a Wolverhamptonem přerušily incidenty v hledišti, kdy i domácí hráči odváděli z tribun své děti. To jsou témata pravidelného komentáře bývalého fotbalového reprezentanta Daniela Pudila pro Sport.cz, který sedm let kariéry strávil v Anglii, kde nyní i žije.

Foto: Profimedia.cz

Trenér Xavi Alonso na archivním snímku

Článek

„Když trenér Jürgen Klopp oznámil, že v létě skončí v Liverpoolu, byl jsem velmi překvapený. Pro mnoho lidí to byl šok. Na Anfieldu je více než osm let, rozumím tomu, že si potřebuje odpočinout a dobít baterky. Čas běží rychle, při takovém vytížení nemá moc času na rodinu a další věci. Tlak v takovém klubu je obrovský, navíc s úspěchy, které s týmem měl, ještě rostl.

Klopp Liverpool zvednul. Díky němu, jeho strategii a nákupům tým vyhrával trofeje. Ovládl s ním Ligu mistrů, Premier League i oba anglické poháry. Když přicházel, Reds takovou kvalitu neměli. On do klubu rychle zapadl, od začátku si vytvořil silné pouto s fanoušky, také oni si ho hned oblíbili.

Totéž platí pro Kloppovo spojení s hráči. Byl pro ně takový táta, kamarád. Kabina šla za ním od prvního do posledního hráče. Ti mu věřili a on s nimi uměl komunikovat. Je jasné, že chce hrát každý, a není snadné přesvědčit ty, kteří tolik nenastupují. Klopp tohle uměl. Navíc měl skvělý přehled o mladých nadějných hráčích, v pohárech je vytahoval a dával jim šanci.

Bez ohledu na to, jak dopadne tahle sezona, bude jeho angažmá v Liverpoolu úspěšné. Video, v němž své rozhodnutí oznamoval, bylo velmi emotivní. Hodně se mi líbilo, když řekl, že by se do Anglie nevrátil, že by tady jiný klub netrénoval. Liverpool mu hodně dal a jen to potvrzuje, jak silné má s klubem pouto. Bylo by stylové, kdyby se rozloučil titulem. Uvidíme, boj o něj bude hodně napínavý.

Když přemýšlím nad tím, kdo by ho mohl nahradit, napadá mě jako první Xabi Alonso. Je to člověk, který je z hráčské kariéry s Liverpoolem také hodně spojený. Klub zná, pasoval by mi tam. V Leverkusenu odvádí skvělou práci. Možná ani nečekal, jak tuhle sezonu pošlapou. Tlak na něj i celý tým teď taky poroste, když to mají takhle rozehrané. Určitě se bude chtít teď hlavně soustředit na Leverkusen.

Podle mě je taky otázka, jestli by si už teď na Liverpool troufnul. Neříkám, že Leverkusen je malý klub, ale v Liverpoolu je ještě větší tlak, má víc fanoušků po celém světě. Alonso je přitom pořád začínající trenér. Je kolem toho hodně otázek. Každopádně Liverpool musí nového trenéra pečlivě vybrat.

Další skandál řeší Manchester United, tentokrát kolem Marcuse Rashforda. Měl povolení odletět do Belfastu, ale určitě už ne k tomu, aby den před tréninkem zašel do baru. Je úplně jedno, jestli pil alkohol, jestli tam byl třeba jen hodinu a jestli druhý den nepřijel na trénink, protože něco špatného snědl. Tohle nevypadá vůbec dobře a bude se o všem spekulovat.

Působí to blbě, notabene když už něco podobného jednou udělal. Hlava mi to nebere. Ti kluci musí vědět, že jejich obličej je známý a že když někam půjdou, bude se to řešit. Je to od Rashforda hloupost.

Tahle sezona se mu nedaří, asi to na něj doléhá. Potřebuje si vyčistit hlavu, ale měl by to dělat jiným způsobem. Přijde mi, že je mimo. Nevím, co se mu honí hlavou, dřív jsem u něj takové móresy nepozoroval. Možná by mu pomohlo, kdyby byl na dva tři týdny postavený mimo tým, někam na pár dní odjel a pak sám makal s kondičním trenérem. Třeba by ho to probralo, ale obávám se, že tahle sezona je pro něj ztracená.

Každopádně je to další průšvih, co Manchester United řeší. Předtím šlo o Cristiana Ronalda, Jadona Sancha, Masona Greenwooda, Antonyho. Je toho moc, asi v klubu špatně vybírají hráče. Přijde mi, že ty hvězdy si tam hrabou na vlastním písečku, nejsou týmové, netvoří kolektiv.

To je podle mě rozdíl oproti Manchesteru City, kde takové skandály nemají. Ano, teď se rozebírá, že obránce Kyle Walker má už druhé nemanželské dítě. To by se určitě nemělo stávat, ale je to víceméně ojedinělý případ. V Manchesteru United by měl každopádně někdo rázně zasáhnout a říznout do toho. Ti hráči sice většinou odchází, ale evidentně se nic nemění. Je potřeba důkladnější zásah z vyšších míst.

Derby v FA Cupu mezi West Bromwichem a Wolverhamptonem narušily násilnosti na tribunách. Je příšerné, co se stalo. Údajně někteří fanoušci Wolverhamptonu slavili gól v domácím sektoru, pak se strhla mela. Bylo to derby, které se hodně dlouho nehrálo, chyby a provinění se nakupily. Když se radujete v takhle vyhroceném zápase mezi fanoušky soupeře, asi nemůžete čekat, že vás za to bude někdo chválit.

Nevím, kdo nese hlavní vinu, jak se fanoušci Wolves dostali mezi příznivce West Bromwiche a tak dále. Nemohu to soudit. Vím, že někteří domácí hráči odváděli děti ze sektoru, to opravdu pro nikoho není příjemné. Každopádně i domácí klub avizoval, že to bude razantně řešit. Očekávám, že budou padat zákazy na stadion.

Je to ojedinělý průšvih. Nepamatuji se, kdy k něčemu podobnému došlo, a předpokládám, že se zase nic takového dlouho nestane. Pravidla jsou v Anglii přísná a přes devadesát devět procent fanoušků si nic nedovolí, protože vědí, že by pak na fotbal dlouho nešli.“

Reklama