Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Klopp a Salah se nebudou chtít rozejít ve zlém. Vardy je skvělý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovní roztržka mezi hvězdným útočníkem fotbalového Liverpoolu Mohamedem Salahem a jeho trenérem Jürgenem Kloppem, neuznaný gól Chelsea v nastavení proti Aston Ville, londýnské derby mezi Tottenhamem a Arsenalem a návrat Leicesteru do Premier League jsou témata pravidelného komentáře bývalého fotbalového reprezentanta Daniela Pudila pro Sport.cz. Pudil strávil sedm let kariéry v Anglii, kde nyní i žije.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/John Sibley

Kouč Liverpoolu Jürgen Klopp si vyměnil názory s Mohamedem Salahem.

Článek

„Liverpool získal v minulém týdnu ve dvou zápasech jen bod a tyhle ztráty na Evertonu a West Hamu ho už asi vyřadily z boje o titul. Nevidím reálnou šanci, že by se do něj ještě vrátil. Připadá mi, že Reds už nemají tolik sil. Možná je doběhla četná zranění z průběhu sezony.

Rozpoložení Liverpoolu demonstrovala roztržka mezi Mohamedem Salahem a trenérem Jürgenem Kloppem. Podle mě se v tu chvíli všechno sečetlo. Ztráty i to, že tým a Salah sám nejsou v pohodě. Egyptskému útočníkovi se v poslední době nedaří, v posledních osmi zápasech dal jen dva góly.

Byl zraněný po Africkém poháru. Pak se rozehrával, měl dobré období, kdy dával góly, ale pak ho forma opustila. Teď nebyl v základu, mohla se v něm nakupit frustrace. Podle mě celou situaci neunesl v hlavě. Nebyl to vůbec šťastný moment, hodně se probírá.

Salah tu situaci nechtěl komentovat, Klopp to víceméně přešel. Jsem zvědavý, jakou to bude mít dohru. Ale Klopp bude po sezoně končit, proto věřím, že si ten incident vyříkají. Přece jen spolu strávili hodně sezon, jejich spolupráce stála za to. Snad by se nechtěli rozejít ve zlém.

Také se už ví, že Kloppa nahradí od příští sezony na lavičce Liverpoolu Arne Slot z Feyenoordu. První, co mě napadá, je fakt, že pro Liverpool nebyl první volbou. Chtěl Xabiho Alonsa z Leverkusenu, pak byl ve hře Rubén Amorim ze Sportingu Lisabon. Na druhou stranu na Anfieldu určitě vědí, koho berou. Nějakou dobu věděli, že Klopp skončí. Jistě důkladně vybrali kandidáty a nevzali by nikoho, o kom by nebyli přesvědčení.

Feyenoord má dobrou sezonu, vyhrál pohár, v lize je druhý. V Nizozemsku se dbá na práci s míčem. Slot se vypracoval, zájem Liverpoolu je pro něj velké ocenění. Bude to pro něj ale zároveň veliký skok, tlak v Liverpoolu bude úplně jiný než ve Feyenoordu. Povede ty největší hvězdy, což pro něj bude taky rozdíl. Uvidíme, jak si povede.

Sporná situace se řešila v zápase Aston Villy s Chelsea. Stoper hostí Benoit Badiashile podle sudích nakonec před gólem na 3:2 v nastavení fauloval. Bylo to podle mě hodně přísné. Tělem si v souboji pomohl, rukou ne. Trošku soupeře odstrčil, ale nic hrozného to nebylo.

Bránící hráč musí v takové situaci počítat s tím, že u něj protihráč bude, a musí se zapřít. Chelsea byla naštvaná, mohla dokonat obrat z 0:2 na 3:2. Ale utkání skončilo remízou 2:2. S VAR je to pořád dokola. Každý to vidí jinak. Když se zeptáte sto lidí, padesát řekne, že to faul byl, padesát, že ne. Záleží, jaké má člověk u VAR vidění a cítění hry. Pokud nejsou jasná pravidla, můžete si najít a obhájit prakticky cokoliv.

Arsenal zvládl derby na Tottenhamu a vyhrál 3:2. Hlavně v prvním poločase vládl a rivala přejel. Arsenal se lehce dostával do šancí, Tottenham je v téhle sezoně prostě nevyrovnaný. Ve druhé půli ale Arsenal polevil, trochu podcenil situaci a domácí toho využili. Snížili na 2:3 a závěr byl ošemetný.

Je vidět, že když trochu polevíte, může se stát cokoliv. Kanonýři se v závěru asi trochu strachovali, aby se něco nesemlelo, aby nepropadl nějaký balon nebo aby se nepřihodilo něco podobného. Myslím, že za druhý poločas trenér Mikel Arteta hráče srovná a vrátí je zpátky na zem.

Ale ve výhodě je pořád Manchester City. Na Arsenal ztrácí bod, ale má utkání k dobru. City čekají čtyři zápasy a myslím, že mají dostatečně zkušený a kvalitní kádr na to, aby si titul pohlídali. V důležitých momentech sezony do toho dokázali šlápnout. Asi není nikdo, kdo by je zastavil. Jedou sice třeba na Tottenham, což je silný soupeř, ale jak jsem zmínil, není úplně stabilní. City se nemusejí na nikoho ohlížet, jsou v situaci, v jaké chtěli být. Nevěřím, že by titul pustili.

Po roce se do Premier League vrací Leicester. Není to pro mě takové překvapení. Kluby, které spadnou, dostávají takový zlatý padák, aby pro ně nebyl náraz tak tvrdý. Leicester toho dokázal využít. Ale pozor, ne každý ten pád takhle zvládne. Některé kluby mají problémy se záchranou i ve druhé lize.

Ano, před sezonou odešli klíčoví hráči jako James Maddison, Harvey Barnes nebo Youri Tielemans. Ale myslím, že s tím se počítalo, i kdyby se Lišky zachránili. Leicester byl na Championship dobře připravený. Kvalitu si zachoval. Od začátku vyhrával a držel se nahoře. Na konci sice trochu zaškobrtl, ale celou sezonu zvládl velmi dobře.

Musím se zastavit u Jamieho Vardyho. Zase pomohl vystřílet postup. Pro Leicester už podruhé. Výrazně se podílel i na senzačním titulu, hrál Ligu mistrů, nasázel za klub plno gólů. Je mu sedmatřicet, je skvělý a je jednou z největších legend v historii Leicesteru. Smekám před ním.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články