Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Saint-Maximin si dělal ze City trhací kalendář, na Newcastle se hezky kouká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester City v Newcastlu vedl, pak o dva góly prohrával, a nakonec vydoloval remízu 3:3. Anglická fotbalová Premier League má za sebou parádní zápas. Naopak West Ham pokračuje v mizerném startu do sezony, v lize prohrál i třetí utkání. Oběma tématům se věnuje ve svém komentáři pro Sport.cz bývalý český reprezentant Daniel Pudil, jenž během kariéry strávil v Anglii sedm let.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP

Bitva mezi Newcastlem a Manchesterem City přinesla hned půltucet branek

Článek

„Zápas Newcastlu s Manchesterem City byl reklamou na fotbal. Skvělé utkání, nejlepší, které jsem za poslední dobu viděl. De facto všichni v Anglii jsou z něj nadšení. City brzy vedli, a kdyby přidal Phil Foden druhý gól, myslím, že by se všechno vyvíjelo jinak. Ale smekám před Newcastlem, hrál parádně, jeho hráči dřeli a makali.

Allan Saint-Maximin si dělal z hráčů City trhací kalendář, dlouho jsem neviděl někoho, kdo by dělal City takové problémy jako on. Dali mu prostor, aby se rozběhl, a využíval toho. Hlavně Kylu Walkerovi se o něm bude asi zdát. První dva góly Newcastlu šly přes něj.

Před první brankou se Walker nepochopitelně od Saint-Maximina odtáhl a nechal ho nabrat rychlost a odcentrovat na gól. Pak šel zbytečně do hlavičkového souboje, který prohrál, a pro Saint-Maximina se otevřel prostor a rozjel gólovou akci.

Obecně mi přišlo, že se Walker v prvním poločase až moc stahoval do středu hřiště, ocital se v pozicích jako defenzivní záložník. Nevím, jaký měl tenhle tah záměr, každopádně Saint-Maximin byl hodně nebezpečný. Ve druhé půli už se Walker pohyboval u lajny.

Chválil jsem Newcastle, ale velký kredit si zaslouží i City za to, jak rychle pak vyrovnali, a nakonec mohli i vyhrát. Erling Haaland, Kevin De Bruyne a další ukázali kvalitu. Trenér Citizens Pep Guardiola ocenil sílu soupeře, zároveň se mu líbilo, jak jeho tým hrál a kolik šancí si vytvořil. Ale myslím, že vnitřně byl zklamaný, především kvůli chybám, které se staly před inkasovanými góly.

Newcastle se zvedá. Po vstupu nových majitelů se mu povedlo v minulé sezoně zachránit, udělali rozumné nákupy, vše si postupně sedá. Dobrou práci odvádí trenér Eddie Howe, celý klub se stabilizoval. Samozřejmě ambice teď u něj jsou mnohem vyšší než záchrana.

Moc hezky se na Newcastle kouká, útočná trojka, kterou tvoří Saint-Maximin, Callum Wilson a Miguel Almirón, je skvělá. Moc se mi líbí záložníci Joelinton s Brunem Guimaraesem, jsou agresivní a dostávají soupeře pod tlak.

Newcastle bude chtít zabojovat o pohárové příčky. Podle mě by mohl být černým koněm Premier League, třeba mohou být jako West Ham v minulých dvou sezonách.

Naopak právě West Hamu s českými kluky Tomášem Součkem a Vláďou Coufalem se vstup do sezony nepovedl. V prvním kole prohrál se City, a i když chtěl proti nim získat nějaký bod, asi tak v týmu zklamaní nebyli. Ovšem porážky v Nottinghamu, kde nedali penaltu, a naposledy s Brightonem jsou horší.

Kumuluje se kritika, přibývá nervozita, ubývá sebedůvěra, přitom ambice se asi nemění. West Ham sice porazil v předkole Konferenční ligy Viborg, ale dánský tým nemá úroveň Premier League.

Brighton jde nahoru, v lize je každý soupeř těžký. West Ham začal zápas docela dobře, ale po gólu se dostal trochu do útlumu. Pod oba inkasované góly se podepsali stopeři. Tým nemá ani štěstí, potřeboval by se chytnout třeba upracovaným vítězstvím. Ale jede na Aston Villu, pak mají doma Tottenham, následně venku Chelsea, to není lehký los.

Trenér David Moyes kritizoval posily. Dokonce řekl něco ve smyslu, že kdyby byli zdraví někteří jiní hráči, tak by oni ani nehráli. Nevím, proč to takhle vystřelil a jestli bylo rozumné na ně takhle zatlačit. Každý potřebuje čas na adaptaci, zvyknout si na ligu v Anglii není vůbec jednoduché. Na druhou stranu za ně klub dal velké peníze, tudíž trenér očekává výkony.

Uvidíme, jak se s tím West Ham popere. Doufám, že se rychle oklepou."

Reklama