Hlavní obsah

OČIMA MISTRA: Chyb rozhodčích je až moc. Ve čtvrtfinále musíme hrát jako ve druhé třetině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zase jsme hráli jenom jednu třetinu. To na soupeře jako Kanada nestačí. Za celý zápas jsme měli 17 střel, s tím se těžko vyhrává. Věřím ale, že tým si vezme z porážky 1:3 směrem ke čtvrtfinále to pozitivní. O osudu mistrovství světa rozhodne jeden duel, potřebujeme ho zvládnout. Když budeme hrát jako v prostřední části, můžeme pomýšlet na dobrý výsledek.

Foto: David Taneček, ČTK

Michael Špaček debatuje s rozhodčím.

Článek

První třetina z naší strany špatná. Kanada na nás nastoupila, měla lepší pohyb. Měli jsme spíš štěstí, že jsme prohrávali jenom 0:1. Kluci cítili, že to nebyl dobrý výkon, a asi si k tomu o přestávce něco řekli.

Pak jsme zlepšili pohyb i agresivitu, výborně zavírali mantinely a soupeř byl zaskočený, těžko se dostával ven ze třetiny. Dokázali jsme vyrovnat, prosadil se Martin Kaut z brejku. Konečně se trefil někdo další, ale pořád je to málo.

Obzvlášť, když Kubalík s Červenkou výjimečně vyšli naprázdno. Turnaj je dlouhý a je jasné, že i na elitní formaci může přijít slabší chvilka. Nepromění šanci nebo jsou dobře hlídaní. Musí se přidat další, po tom voláme celý turnaj. Bez toho úspěch nepřijde. Útočníci potřebují góly i kvůli sebevědomí a pohodě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Kanada - ČeskoVideo: Česká televize

Jedna trefa nám na vítězství nestačila. Kanada ve třetí třetině rozhodla. Špatně jsme si rozebrali hráče na buly, pak už si to soupeř pohlídal. A přišly i hrubky rozhodčích jako při neodpískané vysoké holi na Špačka, který skončil s tržnou ránou ve tváři.

Nemělo by se to stávat, ale stejně jako hráči, tak i sudí dělají hrubky. Nicméně na můj vkus je jich až moc. Gól Kanady do prázdné branky byl taky zvláštní. Byl signalizován český ofsajd, náš hráč se jasně dotkne puku v útočném pásmu, ale hraje se dál. Velké pochybení, ze čtyř rozhodčích by to někdo měl vidět. Klidně ať to odpíská hlavní.

S tím už se ale nic nedá dělat. Nicméně znovu se mi líbil Karel Vejmelka. Už po Norsku jsem říkal, ať zůstane v brance. A za tím si stojím i teď, ukázal znovu svoje kvality. Jasná volba pro čtvrtfinále. Myslím, že už o tom mají jasno i trenéři.

Ještě teda nevíme, na koho ve čtvrtek půjdeme. Pravděpodobně to bude Švédsko, pokud Lotyši neporazí Švýcary. Vybírat si ale nemůžeme. Švédi mají velmi kvalitní mužstvo, nic jednoduchého. Ale věřím, že se kluci dobře připraví a odvedou šedesát minut dobrý výkon. A snad to bude stačit.

Tomáš Vlasák

S národním týmem byl u zlatého hattricku na světových šampionátech v letech 1999 až 2001. Za reprezentaci odehrál bývalý vynikající útočník 135 zápasů, v nichž vstřelil 43 gólů. Zahrál si i na Světovém poháru 2004, kde Češi došli až do semifinále. Je šampionem ruské Superligy s Omskem, v domácí extralize vybojoval mistrovský titul s Plzní. Vyzkoušel si nejvyšší soutěž ve Finsku, Švédsku, Rusku i Švýcarsku, v NHL má na svém kontě 10 utkání za Los Angeles. Posledních sedm let zastává post sportovního manažera v HC Škoda Plzeň.

Kdo byl podle vás nejlepším českým útočníkem v utkání s Kanadou?
Dominik Kubalík
12,4 %
Vladimír Sobotka
1,5 %
Roman Červenka
3,2 %
Ondřej Beránek
2,5 %
Jiří Černoch
2,4 %
Jakub Flek
7,5 %
Martin Kaut
4,3 %
Radim Zohorna
55,5 %
Jiří Smejkal
1,2 %
Radan Lenc
1,3 %
Michael Špaček
1,3 %
Daniel Voženílek
6,9 %
Celkem hlasovalo 2541 čtenářů.

Reklama