Hlavní obsah

SMEČE JANA KUKALA: Alcaraz má všechny předpoklady vládnout, dokáže vrátit i nemožné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Flushing Meadows se v neděli uzavřela letošní grandslamová sezona, a tenisovému US Open se také ve svém komentáři věnuje expert Sport.cz Jan Kukal. Že jeho hlavními tématy jsou Carlos Alcaraz a Iga Šwiateková, je nabíledni.

Carlos Alcaraz je nejmladší světová jednička v historii

Článek

„Pravým vyvrcholením US Open byl závěrečný souboj 19letého teenagera Carlose Alcaraze a třiadvacetiletého Nora Caspera Ruuda. Viděli jsme skvělé finále, které nemělo jasného favorita, protože Španěl odehrál v pěti dnech tři namáhavé pětiseťáky s Chorvatem Čiličem, Italem Sinnerem a domácím miláčkem publika Tiafoem.

Nejlepším zápasem turnaje byl pro mě Alcarazův zápas se Sinnerem, ze kterého také bude velký hráč. Šampion v něm musel odvracet mečbol. Ve finále na centrkurtu Arthura Ashe byla skvělá atmosféra, oba protagonisté dokázali 23 tisíc diváků strhnout ke spontánnímu nadšení.

Alcaraz o výsledku rozhodl ve třetím setu, když nejprve odvrátil dva setboly a pak jasně získal tie break. Ukázal, že je skvěle připravený jít za svým snem stát se prvním hráčem světa, což se mu povedlo velmi rychle.

Letos vyhrál finále v Riu, v Miami (také s Ruudem), v Barceloně, v Madridu a díky US Open se stal nejmladší jedničkou všech dob. Výborně pracuje s Juanem Carlosem Ferrerem, vítězem Roland Garros 2003. Je zajímavé, že když v Paříži Alcarazův kouč vyhrál, jeho současný svěřenec byl teprve měsíc na světě.

Alcaraz má ale všechny předpoklady vládnout. Je sice považován za nástupce Rafaela Nadala, ale hraje spíš jako Roger Federer. Dokáže zasáhnout výborně na síti a podobně jako Švýcar obíhá bekhend. Prvním podáním si pomáhá na důležité body a umí se skvěle bránit. Vrací i nemožné míče. Za nasazení a bojovnost si vysloužil ovace na otevřené scéně.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Carlos Alcaraz, vítěz US Open 2022.

V mužské dvouhře jsme viděli hodně překvapení. V prvním kole skončili Řek Tsitsipas a nejlepší Američan Fritz. Nečekala se ani Nadalova porážka s Tiafoem, protože první zápasy zahrál vcelku bez problémů.

Černým koněm byl finalista Wimbledonu Nick Kyrgios, který vyřadil obhájce trofeje Medveděva, ale nečekaně nestačil na dalšího Rusa Chačanova. Zase se ukázalo, že když Australan nezkrotí emoce, nemá šanci na grandslamu uspět.

Ženská dvouhra začala šokujícími porážkami favoritek - Rumunky Halepové, která měla zdravotní problémy, wimbledonské vítězky Rybakinové, loňské vítězky Raducanuové i dvojnásobné vítězky US Open Japonky Ósakaové.

První týden ale bylo největším tématem loučení Sereny Williamsové, které bude zanedlouho 41 let. Říkám si, jestli to nebyl marketingový tah, protože na tiskovkách svůj konec úplně nepotvrdila a nevyloučila start na Australian Open. Z okolí Sereny mám informace, že se rozhodne podle toho, zda pětileté dceři Alexis Olympii nepřibude sourozenec... Rodině by dala přednost a pak by skončila...

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Serena Williamsová na US Open

Ženský tenis ale mezitím našel svou královnu. Polka Iga Šwiateková dokázala po Paříži dobýt i New York. Během sezony držela skvělou sérii 37 výher a suverénně dominovala. Od porážky s Cornetovou ve Wimbledonu ale na americkém betonu vyhrála jen dvakrát. V New Yorku ovšem ukázala, že je velkou šampionkou. Ubrala na agresivitě a začala skvěle bránit. Tak skvělý pohyb na dvorci měla jen Steffi Grafová.

Iga vyhrála desáté finále za sebou. To je nejen zásluha kouče Wiktorowského, ale i mentální koučky Darji Abramowiczové, která plachou Polku připravuje.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Polka Iga Šwiateková vyhrála poprvé US Open.

Český tenis zanechal zřetelnou stopu díky Barboře Krejčíkové s Kateřinou Siniakovou, které už společně zvládly vyhrát všechny grandslamové turnaje. Nebylo to lehké, finále musely otáčet, ale jako pravé šampionky zvládají vyhrávat, i když nepředvádějí svůj nejlepší tenis. Sehranost od juniorských let je jejich velkou výhodou.

Karolíně Plíškové stačily zlepšené výkony na čtvrtfinále, kde nestačila na Sabalenkovou. Ale ukázala, že když hraje agresivně a odvážně, může porazit všechny. Petra Kvitová se výborně rozehrála v Cincinnati. V New Yorku pak předvedla velkou bojovnost, když Španělce Muguruzaové odvrátila mečboly.Bohužel na Američanku Pegulaovou neměla.

Obě naše nejlepší tenistky mi při svých vystoupeních na kurtu Arthura Ashe připadaly nesmělé. Nebylo to ono. Před covidem dokázaly na největším dvorci v New Yorku zahrát líp."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články