Hlavní obsah

SMEČE JANA KUKALA: Královna z ghetta. Serena donutila soupeřky k mnohem tvrdší práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porážkou s Australankou Ajlou Tomljanovicovou na milovaném US Open, kde byla desetkrát ve finále a šestkrát ho vyhrála, s velkou pravděpodobností skončila oslnivá kariéra Sereny Williamsové, jež skoro dvacet let vládla ženskému tenisu. Jak výjimečnou osobností byla držitelka 23 grandslamů ve dvouhře, rozebírá ve svém komentáři expert Sport.cz Jan Kukal.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP

Serena Williamsová patří k největším legendám tenisu v historii

Článek

Tenisová královna se symbolicky rozloučila na US Open, kde v roce 1999, když jí ještě nebylo 18 let, získala svůj první grandslam. Největší zásluhu na jejím panování má otec Richard, nejúspěšnější trenér v ženském tenise všech dob. Spolu s o rok starší Venus vyhrály sestry Williamsovy 30 grandslamových turnajů v singlu a 14 v deblu.

Richard Williams závodně nikdy tenis nehrál, ale dostal se k němu, protože byl obdivovatelem Afroameričanky Althey Gibsonové, která ve druhé polovině padesátých let ovládla pět grandslamů.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Serena Williamsová se raduje v zápase prvního kola proti Dance Koviničové

Přípravě svých dcer podřídil všechno, měl prostudovánu veškerou dostupnou tenisovou literaturu. Obě dcery nechával trénovat se zátěží obou nohou a těžkým pásem kolem boků. Proto taky byly tak silné. Připravil je tak, že byly schopny vytvořit v ženském tenise úplně nový styl. Williams přišel na to, že základem je atletická příprava, tenis v podání jeho dcer byl založený na podání a rychlosti základních úderů, hlavně returnu.

Foto: Mike Segar, Reuters

Serena Williamsová zdraví fanoušky

Obě sestry dokázaly servírovat rychlostí přes 200 km/h, tedy o 30 kilometrů rychleji než ostatní hráčky. Druhé podání zvládala ale lépe Serena, proto byla nakonec úspěšnější než Venus. V době jejich nástupu byla nejlepší Martina Hingisová. Obě zavinily její předčasný konec kariéry, protože to byla smršť. Proti brutální agresivní síle soupeřky nestíhaly.

Serena vyhrála vše, co se dalo, má celkem 73 turnajových triumfů, ale i zlato z olympiády v Londýně 2012. Taky se velkou měrou podílela na vítězství Američanek ve Fed Cupu v roce 1999. Svůj poslední grandslamový titul vyhrála v Austrálii 2017, když už byla v počátečním stadiu těhotenství. Po narození dcery Alexis Olympie už ale na grandslam nedosáhla, i když hrála ještě 4 finále - dvakrát na US Open a dvakrát ve Wimbledonu. Objevily se u ní i častější zdravotní potíže. Přesto si během kariéry vydělala víc než 90 milionů dolarů jen na prize money. Z ghetta (v Comptonu) se dostala až do nejvyšších sfér.

Po jejím triumfu v Melbourne 2017 má ženský tenis každou sezonu čtyři různé grandslamové vítězky. Chybí šampionky, jako byly Serena, Steffi Grafová, Martina Navrátilová a Chris Evertová.

Serena v nejlepších letech byla nejen super atletka, ale přes svou hmotnost byla i velmi obratná. Měla velký rozsah pohybu, skvělý cit pro míč a zabijácký instinkt.

Ale taky mohla turnajů vyhrát mnohem víc. Občas dávala do hry příliš emocí a neudržela chladnou hlavu. To zavinilo nečekané porážky se Šarapovovou ve finále Wimbledonu 2004, ve finále US Open 2011 s Australankou Stosurovou, ale i s Karolínou Plíškovou v newyorském semifinále 2016.

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

Serena Williamsová dostala od pořadatelů velkou kytici květin

Serena však bývala silná nejen fyzicky, ale hlavně mentálně. To se projevilo při ‚big pointech'. Pomáhala si prvním servisem a zničujícími returny.

Dá se říct, že vládla ženskému tenisu osmnáct let (1999-2017) a značnou měrou přispěla k jeho větší popularitě. Aby jí mladé hráčky stačily, musely tvrdě pracovat a zvýšit svou úroveň. Loučí se velká šampionka, která bude světovému tenisu moc chybět.

Jan Kukal

Tenisový mistr ČSSR, dlouholetý daviscupový reprezentant, později trenér. Jeho spoluhráčem ve čtyřhře býval zejména Jan Kodeš, se kterým hrál i na mezinárodních turnajích. Dosáhli spolu semifinále na French Open 1972 a čtvrtfinále Wimbledonu 1973. S čs. týmem dosáhl vítězství v Poháru federace 1983. Jako kouč spolupracoval s Ivanem Lendlem, Hanou Mandlíkovou, Thomasem Musterem či Jiřím Novákem.

Reklama

Související témata: