Hlavní obsah

SMEČE JANA KUKALA: Vondroušová neměla hrát na US Open debl, američtí fanoušci bláznili jak při Davis Cupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslední grandslam sezony a s ním i výkony Karolíny Muchové, Markéty Vondroušové či Jakuba Menšíka hodnotil ve svém tradičním komentáři expert Sport.cz Jan Kukal.

Foto: S využitím Reuters

Markéta Vondroušová během US Open

Článek

„Tenisová sezona 2023 vrcholila v New Yorku na 56. otevřeném mistrovství USA ve Flushing Meadows v Queensu, kam se turnaj přestěhoval z Forest Hills v roce 1978. Tam se ale hrálo na špatné trávě a areál byl příliš malý pro stále se zvyšující zájem publika. Volba parku v Queensu, jehož dominantní ozdobou je obrovská ocelová zeměkoule, se ukázala jako ideální.

Národní tenisové centrum Billie Jean Kingové má k dispozici 22 dvorců, a hlavně největší centrkurt na světě pro 23 700 diváků. Ten bývá vyprodaný dvakrát denně, na denní a večerní show, která mívá pak obzvlášť skvělou atmosféru.

Jelikož jsme v USA, tak nestačí jenom největší dvorec na světě a největší návštěvy, ale také finanční odměny musí být nejvyšší. Letos se všude objevovala padesátka, která připomněla, že na US Open před 50 lety poprvé představili stejné prize money pro muže i ženy, což je nejen úspěch Kingové a Martiny Navrátilové, ale i důkaz o americkém matriarchátu. Ženy mají v Americe velké slovo. Letos byly opravdu rekordní odměny. Vítězové obou singlů dostávají 3 miliony dolarů a také poražení v prvních kolech získali 81 500 USD, což je o hodně víc, než měli mistři světa v atletice v Budapešti.

Naši tenisté zanechali na turnaji hlubokou stopu. Nejlépe se dařilo finalistce z Roland Garros Karolíně Muchové, která formu potvrdila nejen v New Yorku, ale už na přípravném turnaji v Cincinnati, kde byla ve finále, ale stejně jako na US Open ji zastavila 19letá Coco Gauffová.

Muchová je důležitou hráčkou WTA, je výborně technicky vybavená, hraje velmi dobře na síti a její hra je velmi pestrá. K agresivním útokům je třeba i vynikající kondice, a tady má ale ještě značné rezervy. Její výkony ale byly i výbornou propagací české tenisové školy. Za její technikou je nejen současný kouč Emil Miške a štvaničtí trenéři z I. ČLTK, ale i ti, kteří ji učili v začátcích. Patří mezi ně také přerovský Pavel Šnobel, který v minulosti trénoval i Barboru Krejčíkovou.

Prosadila se také Markéta Vondroušová, wimbledonská šampionka, která postoupila do čtvrtfinále. Dokázala zlepšit svoji hru na tvrdých dvorcích, hraje podstatně rychleji než dříve, ale své nejlepší údery - stopbaly neumí na hard courtu uplatnit. Škoda, že si namohla skvělou levačku. Chyba byla i v tom, že se přihlásila do debla, ve kterém měly s Barborou Strýcovou po dvou výborných zápasech dokonce možnost vyhrát celou soutěž, ale před čtvrtfinále musely kvůli problémům Vondroušové vzdát, což obě oplakaly.

Prosadila se i 16letá Tereza Valentová, která ve finále juniorky bojovala jak lvice a odvrátila šest mečbolů s o dva roky starší Američankou Katherine Huiovou. Juniorské finále nehrávají v New Yorku Češky zase tak často. Naposledy byla úspěšná Marie Bouzková v roce 2014.

V top 10 teď budeme mít Vondroušovou i Muchovou, což jsou významné hráčky, protože nepraktikují jen dva základní údery jako nová jednička Aryna Sabalenková, Madison Keysová nebo Jelena Rybakinová. Ty reprezentují trend, který ovlivnila především Serena Williamsová.

Americké publikum se v tomto roce na celém turnaji chovalo jako při daviscupových utkáních. Jako by se řídilo heslem Donalda Trumpa America First. Bylo velice těžké hrát proti Američanům, jelikož fanoušci bláznili.

Pro náš tenis je velice důležitý i úspěch Jakuba Menšíka z Prostějova, který se ještě v 17 letech nejen kvalifikoval do hlavní soutěže, ale vyhrál v ní i dva zápasy. Až 1. září měl 18. narozeniny. I v českém mužském tenise se tak blýská na lepší časy.

Letos ale bude ještě spousta zápasů. Z českého pohledu tu bude důležitý Turnaj mistryň, který se nečekaně odehraje v turistickém ráji v Cancúnu. Jinak ale grandslamy nechávají všechny ostatní akce ve stínu. Zajímavé je, že US Open se svými 2000 body pro vítěze vyměnilo obě jedničky světového žebříčku. Igu Šwiatekovou po krásných 75 týdnech střídá Sabalenková a Alcaraze opět grandslamový rekordman Novak Djokovič.

Na závěr bych jen doplnil krátké charakteristiky jednotlivých grandslamů. Melbourne je mezi hráči nejoblíbenější a je tam nejlepší atmosféra. Paříž je fyzicky nejnáročnější, Wimbledon nejstarší a nejslavnější. A New York nejlépe dotovaný a nejhlučnější. To všechno se letos potvrdilo.

Reklama