Hlavní obsah

Zbrojovka v lize? Doufám, že navždy. Potřebuje ale posily, nejsem slepý, míní Švancara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnský hecíř Petr Švancara si užívá comeback fotbalové Zbrojovky mezi elitu. Že se klub jeho srdce vrací do nejvyšší soutěže prý pro něj není překvapením. "Druhou ligu sleduji, takže jsem trochu čekal, že to Zbrojovka zvládne a po roce se vrátí. Stojím si za tím, že kádr na tuhle soutěž mělo Brno slušný. A když máte vzadu Berkovce a vepředu Řezníčka, tak jsem věřil, že to dobře dopadne. Teď si jen vedení klubu musí vyhodnotit, jak posílit. Že to bude třeba, o tom není třeba pochybovat," tvrdí pro Sport.cz bývalý vynikající útočník.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hráči Brna se radují z postupu do 1. ligy.

Článek
Fotogalerie

"Druhou ligou Zbrojovka projela, ale dva zápasy jí nemůžu stejně odpustit. Bylo to derby s Líšní a porážka se Spartou B. Tyhle výsledky jsem nepřekousnul a taky jsem je dostal sežrat. Vím, že se to bohužel někdy stane, taky jsme během kariéry vypadli z poháru třeba s divizním soupeřem. Ale tohle fanoušky bolí," ohlíží se za postupovou jízdou brněnského týmu. Ta dorazila do cíle ve středu večer, už po 26. kole soutěže byl postupový rébus vyřešen.

Švancara teď věří, že vedení klubu posílí kádr. "Šel bych do nich, nejsem slepý, Zbrojovka je potřebuje. Uvidíme, co partneři klubu, jak pomůže město. Věřím, že Brno má potenciál, aby přilákalo zajímavé hráče," vykládá.

Zároveň naznačuje, že má tým na čem stavět už nyní.  "Je tu klenot sestavy Ševčík, prodloužil smlouvu a věřím, že se neztratí ani v první lize. Může to být klíčový fotbalista Zbrojovky. Ale potřebuje mít kolem sebe kvalitu. Nebál bych se získat zkušené hráče, to vím z vlastní zkušenosti, když jsem hrál za BOBY. Po postupu do ligy čekám, že bude výraznější i finanční podpora partnerů," pokračuje chlapík, který si během působení v pražské Slavii vysloužil přezdívku Mercedes.

Hostem pořadu PŘÍMÁK na Sport.cz byl expert Stanislav Levý.Video: Sport.cz

V posledních letech se nováčkům v první lize docela daří. Před Zbrojovkou Brno tak stojí velká výzva, aby navázala na úspěšné premiérové ročníky v podání Pardubic a Hradce Králové. "U Pardubic to byla fakt euforie, Hradci v téhle sezoně tleskám. Teď se dočkal i odměny, když vyhrál nad Slavií. Jasně, musíte mít i štěstí, ale pro mě to zase tak velké překvapení nebylo. Hradec je fakt dobrý," složil Švancara poklonu východočeským celkům. "Věřím, že Zbrojovka půjde podobnou cestou. Máme stadion, věřím, že bude zaplněnější a budeme mít doma velmi dobrou atmosféru."

V porovnání s Pardubicemi a Hradcem Králové je brněnský klub v trochu jiné pozici. "Do druhé ligy si Zbrojovka odskočila jen na rok a už je zpátky v prostředí, kam patří. Doufám, že se připravíme tak, abychom po pátém kole neřešili existenční problémy. Brněnský fanoušek je náročný, ale dokáže ocenit dobrou práci. Účinkování v první lize nesmí být na rok, ale navždy. Z období, kdy se padalo, si snad vzal klub ponaučení. Že by to mělo nastat znovu, to si nedovedu představit," přiznává.

Reklama

Související témata: