Hlavní obsah

Žádná nuda. Kolekce pro olympiádu bude brutálně speciální, říká návrhář Černý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do startu olympijských her v Paříži zbývá více než tři sta dnů, česká nominace se teprve začíná tvořit. Ještě dříve než samotní sportovci se ale česká výprava pokusí ohromit při slavnostním zahájení. To bude mít netradiční podobu na řece Seině a velmi originální bude oblečení českých sportovců. Ostatně podívejte se v následujícím videu.

Nástupová kolekce nebude nudná! Oblečení pro Paříž 2024 navrhne českým olympionikům Jan ČernýVideo: Sport.cz

 
Článek

Ještě na něm neuvidíte detaily kolekce, ta bude představena až příští rok. Ale jméno návrháře, který ji dostal na starosti, i jeho vyjádření avizují něco zatím neviděného. „Můžu všem slíbit, že v klasickém obleku na slavnostní zahájení nepůjdeme. Bude to něco modernějšího, něco víc in,“ naznačuje předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Kolekce vzniká pod dohledem Jana Černého, jednoho z nejvyhledávanějších českých návrhářů, jenž v roce 2020 vyhrál ocenění Czech Grand Design a vzdělával se i ve Francii na půlroční stáži v Louis Vuitton. A tak se spojení s Paříží 2024 nabízelo.

Foto: Petr Horník, Právo

Módní návrhář Jan Černý, autor české kolekce.

Však metropole na Seinou je vyhlášena módou i architekturou a olympijské hry bude pořádat potřetí. Zahájení je naplánováno na 26. července 2024.

„Po čtyřech letech se tam vracím, je to pro mě speciální, skoro až dojemné,“ připouští 31letý návrhář původem z Hodonína, jehož oslovil manažer digitálních médii ČOV Tomáš Houska po udílení cen Anděl. Na nástupové kolekci pro olympioniky a paralympioniky Černý pracuje už rok.

„Máte deset sekund v nejsledovanějším přenosu na to, abyste všechny zaujali. Chci spojit to nejlepší ze sportu, designu a umění a ukázat to celému světu. Podobný přístup jsem zatím v Česku ani zahraničí nenašel. Vše, co umím, spojím do jednoho outfitu,“ slibuje Černý.

Plánuje propojit estetiku s novými technologiemi. „Bude to brutálně speciální,“ tvrdí. Co si pod tím představit? Zatím jen naznačuje.

„Díval jsem se na různé kolekce z předchozích olympiád. Buď měli sportovci formální oblečení, nebo sportovní, či zejména u afrických zemí kroje. A to se nemíchalo. My ten koncept docela rozbili,“ hlásí mladý návrhář.

Jak pozná, že se mu práce povedla? „Je to subjektivní, ale pro mě by byl neúspěch, kdyby to proplulo a nic se neřešilo. Když se o kolekci bude mluvit a zaujme i světová média, bude to fajn,“ těší se Černý.

Reklama

Související témata:
Jan Černý (návrhář)