Hlavní obsah

Emmons medaili dostane. Otec s manželem jí vyrobí bramborovou

Radek Malina (Londýn)Sport.czPrávo

Zářil možná ještě víc, než když dcera získala v Pekingu na olympijských hrách zlatou medaili ve vzduchovce a stříbrnou v malorážce. Když Kateřina Emmons, dcera a svěřenkyně Petra Kůrky v Londýně při sobotní soutěži ve vzduchovce skončila čtvrtá, byl rozesmátý.

Foto: Radek Malina, Právo

Střelkyně Kateřina Emmons s otcem Petrem Kůrkou

Článek

„Vzhledem k průběhu minulých čtyř let je konečný výsledek fantastický," nepochyboval Petr Kůrka, který momentálně kromě dcery vede střeleckou reprezentaci Austrálie. „Měli jsme ještě přímo tady v Londýně takové rozhovory, jestli má splněno. Na olympiádě získala všechny medaile. Hledala motivaci, která se někdy nachází těžko, když jste všechny velké závody vyhrála. Navíc se po množství tréninku v poslední době vrátily potíže s kyčlí, a tak měl Katku v pátek ještě na chviličku v parádě fyzioterapeut Pavel Kolář," přiznával muž, který je na hrách coby trenér už počtvrté. Poprvé coby kouč výběru země protinožců, kde žije, a tak dceru trénuje na dálku.

V sobotu byl však v její těsné blízkosti. Dvakrát ji podpořil radou během kvalifikace. „V hlavě ztrácela sportovní přesvědčení bojovat. Nabádal jsem ji, aby nic nevzdávala. Říkal jsem Kateřině, že ještě není vyřazená ze hry o finále," přiblížil obsah rozhovoru Kůrka.

Kůrka byl naštvaný na rozhodčí

Když dcera prošla poslední ranou z kvalifikace do rozstřelu, měl pochopení pro její obrovskou radost. „Stejně jásala, když v Miláně udělala čtyři sta bodů. Je realistka. Medaile se může očekávat, ale čtvrté místo bylo skutečným obrazem," přemítal Kůrka.

Když dcera absolvovala rozstřel o finále, stál třicet metrů stranou. „Byl jsem naštvaný na rozhodčí. Vylosovali Kateřinu na náhodnou kontrolu zbraně a celé výstroje. Střílela na osmnácté pozici, rozstřel posunuli o sto metrů dál. Přitom končila minutu před limitem. Neměla čas na přípravu. Dostala jenom tři minuty, což není odpovídající. Projevilo se to v prvních dvou ránách v rozstřelu, kdy dala devítky. Nebyla skutečně připravená," čertil se na chvilku Kůrka.

Medaile byla daleko

Jinak mu však na tváři hrál úsměv. „Zkompletovali jsme medailovou sbírku. Bramborovou medaili vyrobím Kateřině společně s jejím manželem Mattem ještě tady v olympijské vesnici," hihňal se trenér české střelkyně, kterou už stejným „dárkem" překvapili při sobotní návštěvě Českého domu v Londýně.

Kůrka věděl, že ke skutečné medaili bylo i přes čtvrté místo daleko. „V kvalifikaci bylo třeba střelit jednou místo devítky desítku. Jenže ve střelbě se pro medaili nedá chodit, ani když máte stoprocentní formu, protože jsou ty výkony strašně vyrovnané. Zkušené závodnice ve finále klopýtnou jen výjimečně. Tudíž je třeba si uvědomit, že odstup byl při obsazení finále ve skutečnosti veliký," připouštěl Kůrka.

Reklama

Související témata: