Hlavní obsah

Marušková: Naději mi brzy sebraly zbytečné osmičky

PEKING

Před čtyřmi lety na olympiádě v Aténách vystřílela Lenka Marušková v závodě ve sportovní pistoli stříbrnou medaili. I proto fanoušci očekávali, co předvede letos v Pekingu. V kvalifikaci ale obsadila až dvacáté místo a do finále se neprobojovala. " Je to hodně velké zklamání, protože vím, že můj výsledek mohl a měl být lepší," přiznala po závodě.

Článek

Před čtyřmi roky jste se po závodě ve sportovní pistoli radovala z olympijského stříbra, letos jste se nedostala ani do finále. Cítíte velké zklamání?

Hodně velké, protože vím, že můj výsledek mohl a měl být lepší.

Vy jste ale říkala už před odletem do Pekingu, že sem nejedete s žádnými ambicemi a chcete si olympiádu užít...

Rozhodně jsem tím nemyslela, že bych závod nějak podcenila. Šlo o to, že ve střelbě je obrovská konkurence a pár chybiček vám vezme jakoukoliv naději. Musíte mít zkrátka svůj den a ten jsem neměla. Před závodem jsem věřila, že na finále mám, když všechno půjde normálně.

V čem byl problém?

Už v první polovině závodu, které říkáme na kruhy, jsem pokazila totálně jednu položku. Čtyři osmičky jsou moc, kdyby to byly alespoň devítky... Tyhle zbytečné osmičky, které mě stály nejméně čtyři body strašně moc chyběly a sebraly mi prakticky všechny naděje. Ve druhé části, která je dynamičtější a říkáme ji střelba na figuru, jsem pokazila hned první položku. Tím bylo definitivně po jakékoliv šanci na dobrý výsledek. I když jsem pak střílela dobře a další dvě položky po deseti ranách byly vždy jen s jednou devítkou, už se ztráta nedala dohnat.

Vzpomněla jste si v průběhu na Atény?

Několikrát, hlavně před závodem a po závodě se mi vzpomínky vracely.

V čem byl závod v Pekingu jiný?

Jiný je každý závod, žádný nelze srovnávat. Tady byly úplně jiné podmínky, hlavně vysoká vlhkost. Tím byl závod mnohem těžší, než ten v Aténách. Na mně se hodně projevila i aklimatizace. Časový posun můj organismus nezvládl tak, jak bylo třeba. Na to se ale nevymlouvám.

Nemohla jste spát?

Spala jsem dobře, ale přes den se mi několikrát točila hlava. Museli jsme to řešit i s lékařem. Zřejmě se projevily následky virózy, které jsem prodělala těsně před odletem.

Jak dlouho bude tahle prohra bolet?

To nevím, ale z hlavy ji hned tak nedostanu. Především musíme s trenérem Putnou závod v klidu a důkladně rozebrat, abych si uvědomila chyby, které jsem udělala a příště se jich vyvarovala. Nesmím se zastavit na tomhle nevydařeném závodě, ale musím jít dál.

Co vás čeká v nejbližších dnech?

Budu tady ještě týden, takže se chci podívat i jinam, než na střelnici. Ráda bych viděla plavecké soutěže, atletiku i další sporty. Plánuji i prohlídku Pekingu a jeho pamětihodností. A pak se budu moc těšit domů.

Reklama

Související témata: