Hlavní obsah

Nechtěla jsem být ve finále poslední. Osmá příčka je ošklivá, posteskla si Marušková

Londýn

Nejlepšího výsledku na olympijských hrách ve střelbě ze vzduchové pistole na deset metrů dosáhla v neděli v Londýně Lenka Marušková, když skončila osmá. Před čtyřmi lety v Pekingu byla šestadvacátá, ještě o čtyři roky dříve v Aténách šestnáctá. V anglické metropoli bojovala poprvé pod pěti kruhy v dané disciplíně o medaili, přesto byla po soutěži lehce rozpačitá. „Nechtěla jsem být ve finále poslední,“ posteskla si česká reprezentantka, kterou ještě první srpnový den čeká vystoupení v disciplíně sportovní pistole.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Lenka Marušková

Článek
Fotogalerie

Do boje o medaile jste šla ze sedmé pozice. Ve finále jste se postupně propracovala až na čtvrtou příčku, ale nakonec následoval sešup dolů. Jste hodně zklamaná?

Nemohu říct, že byl závod špatný. Nezvládla jsem vstup. Chtělo se oprostit od důležitosti okamžiku, kdy jde člověk po zmáčknutí tlačítka z nástřelu do kvalifikace a pokračovat dál v desítkách.

Doufala jste před finále, že můžete manko tří bodů na vedoucí Číňanku Kuo Wen-ťün smazat nebo alespoň bojovat o medaile?

Ano, fakt jsem věřila. Finále umím, nemívám s ním problém. Chtělo to větší koncentraci. Až moc jsem chtěla a desítky pak nepadaly, jak bylo potřeba.

V jednom okamžiku vás od bronzové pozice dělilo 0,6 bodu. Je zklamání z osmé pozice tedy ještě větší s ohledem na vývoj finálového závodu?

Nevěděla jsem, kolik přesně zaostávám za třetí příčkou. Ale tušila jsem, že pořadím jdu nahoru. Často už jsem se ze zadních pozic dostala na medailové. Jenže jsem prostě chtěla až moc.

Je propad o jedno místo ve srovnání s kvalifikací mrzutý, nebo už pro vás nehraje roli, zda jste sedmá či osmá?

Ale hraje. Nechtěla jsem být osmá. Alespoň udržet pozici z boje o účast mezi nejlepší osmičkou jsem si moc přála. Škoda. Osmé místo je ošklivé. Čtvrté a osmé pozice jsou fakt nepříjemné.

Ve finále jste střílela ze všech osmi soutěžících hodně rychle. Neuspěchala jste tedy v závěru svoje pokusy?

Neříkala jsem si, že musím rychle za každou cenu střílet. Já jsem rychlý střelec. Zamířím a pálím. Jak výstřely ubývají, publikum reaguje. Tleská, hlučí. Nemáte klid na výstřel.

Vnímáte zvuky kolem sebe i přes sluchátka, která při závodě máte? Vadí vám různorodé zvuky z hlediště?

Okolí trochu vnímám. Ale nic mě nerozhodí. Absolutně mi nevadí, co se za mnou děje.

Jak budete odpočívat před druhým závodem, který absolvujete ve středu?

Na moje oblíbené malování nedojde, protože abych si mohla přivést stojan, plátna, barvy, štětce a další náležitosti, bych potřebovala ještě jeden kufr. Moje fyzioterapeutka mi koupila skicák. Ještě jsem však neudělala ani čáru. Mám tady manžela, takže jsme spolu byli před závodem na kávě. Může na návštěvu i do vesnice. Určitě budeme spolu i v dalších dnech, abych si vyčistila hlavu. Chceme se podívat do města na památky.

Dojde i na setkání s páterem Zbigniewem Czendlikem, který je s českým týmem v Londýně a podle svého vyjádření za vás sloužil soukromou mši?

Už jsme byli v sobotu na večeři a je to moc fajn člověk. Ale jestli spolu budeme sedět ještě před druhým závodem fakt nevím.

Reklama