Hlavní obsah

Organizátoři olympiády si uřízli ostudu jako trám, fotbalistkám KLDR vyměnili vlajku

Hned v úvodní den soutěží olympijských her se organizátorům stalo velké faux pas. Před zápasem fotbalistek KLDR proti Kolumbii totiž na světelnou tabuli při představování hráček ze Severní Koreje přidali vlajku znepřátelené Jižní Koreje, což si vyžádalo více než hodinové odložení výkopu.

Foto: David Moir, Reuters

Vlajka KLDR na stadiónu Hampden Park, původně byla na jejím místě vlajka Jižní Koreje.

Článek

Tým KLDR totiž kvůli záměně vlajek odmítl k utkání v glasgowském Hampden Parku nastoupit a hráčky zůstaly v kabině. Funkcionáře uchlácholila až omluva organizátorů. "Byla to jasná chyba. Omluvíme se týmu i národnímu olympijskému výboru a podnikneme kroky, aby se to už neopakovalo," uvedli pořadatelé. Zápas tak místo 20:45 SELČ začal až ve 21:50. Reprezentantky KLDR vyhrály 2:0.

Diváci na stadiónu zezačátku vůbec netušili, proč se nehraje. Nejprve zaháněli dlouhý čas mexickou vlnou, poté začali netrpělivě bučet. Po dvaceti minutách hlasatel na stadiónu oznámil, že se nehraje kvůli "zákulisní záležitosti."

Hráčky obou týmů se na trávníku konečně objevily 40 minut po plánovaném výkopu. Rozcvičily se a vrátily se do tunelu, odkud znovu vyšly k slavnostnímu zahájení s hymnami.

V Británii jde o druhý skandál se státními symboly během měsíce. Na červnovém testovacím turnaji v pozemním hokeji v Londýně nechali organizátoři zahrát jihoafrickému ženskému týmu hymnu z dob apartheidu.

Reklama