Hlavní obsah

Skoky z věže vyhrál na OH Američan Boudia

Závěrečnou královskou disciplínu ve skocích do vody z desetimetrové věže vyhrál na olympijských hrách v Londýně Američan David Boudia. Stříbro získal největší favorit Čchiou Po z Číny, bronz miláček domácího britského publika Thomas Daley.

Foto: Toby Melville, Reuters

Americký skokan do vody David Boudia vyhrál závod skoků z desetimetrového prkna.

Článek

Třiadvacetiletý vicemistr světa Boudia získal v Londýně druhou medaili po bronzu v synchronizovaných skocích z věže. V šesti finálových pokusech dostal od rozhodčích celkem 568,65 bodu a o 1,80 bodu porazil mistra světa Čchi Po.

Čínská skokanská velmoc tak získala v Londýně šest zlatých medailí z osmi možných a o jeden triumf si pohoršila oproti domácím hrám v Pekingu.

Na bronz dosáhl díky zisku 556,95 bodu osmnáctiletý Brit Daley, jehož hnala za první olympijskou medailí vyprodaná hala Aquatics Centre. Mistr světa z roku 2009, jenž byl v Pekingu ve čtrnácti letech nejmladším britským olympionikem, se před poslední sérií dostal na průběžné první místo, nicméně po skoku s nižší obtížností klesl na konečnou třetí pozici.

Soutěž pro Daleyho začala kontroverzně, neboť hned po prvním skoku protestoval u rozhodčích kvůli tomu, že ho vyrušily blesky z tribun. Plavecká federace FINA prozkoumala video a zjistila, že byl Brit před skokem skutečně oslněn, a umožnila mu druhý pokus. Druhou šanci Daley využil, získal o 16 bodů víc.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Plavání - skoky do vody:
Muži - 10 m věž: 1. Boudia (USA) 568,65, 2. Čchi Po (Čína) 566,85, 3. Daley (Brit.) 556,95, 4. Minibajev (Rus.] 527,80, 5. Guerra (Kuba) 527,70, 6. Lin Jüe (Čína) 527,30, 7. García (Mex.) 521,65, 8. Wolfram (Něm.) 506,65.

Reklama