Hlavní obsah

Synkovi sokové: funící šampión, parťák z Račic a domácí eso

Londýn

Den D veslaře Ondřeje Synka přichází. Předloňský mistr světa, který se ve světové skifařské špičce drží už sedm let, dnes ve 13:30 odstartuje do svého možná životního závodu. Synek na jezeře Eton Dorney zatím závodí v obrovské pohodě a taková šance na olympijské zlato se nemusí opakovat…

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Skifař Ondřej Synek na olympijských hrách

Článek

„Pro mě je největší výhra, že se mi narodí dítě. Když tady budu mít medaili, budu rád za jakoukoliv," tvrdí nastávající otec svého druhého potomka.

Ale je jasné, že myslí i na tu nejcennější, vždyť stříbro už má doma z Pekingu. „Jenže nikdy nevíte, co se stane. Můžou přijít střevní potíže během hodiny... Před rozjížďkou se mi udělal opar, také to nebylo nic příjemného," vypráví devětadvacetiletý veslař.

I ve stoprocentní fyzické kondici ale nebude cesta za triumfem snadná. „Vyhrát chtějí všichni, i když Ázerbájdžánec Alexandrov a Němec Hacker jsou tam, nechci říct do počtu, ale myslím, že nepřekvapí," odhaduje Synek. Zbývají tři hlavní soci v šestičlenném finále.

Mahe Drysdale (Nový Zéland)

Pětinásobný mistr světa, největší soupeř. Zatím v Eton Dorney také neprohrál a Synka porazil naposledy při regatě v Amsterdamu. „Je sebevědomý, nic nepodcení. Pojede rychle, kolem kilometru bude chtít rozhodnout, určitě nebude chtít spoléhat na poslední pětistovku," odhaduje Synek jeho taktiku. O motivaci má Drysdale postaráno, olympijské zlato v jeho sbírce úspěchů chybí.

Synek doufá, že Drysdale za sebou dobře uvidí, ale určitě ho i uslyší. „Nejhorší je, když začne hekat," směje se veslař. „Jak vyráží vzduch, vydává ze sebe takové ,tchů, tchů´, schválně se podívejte v televizi. Někdy je to nepříjemné, dokáže to rozhodit rytmus. Nikdo jiný to nedělá," popisuje vytáhlý skifař.

Alan Campbell (Velká Británie)

Skifař, který je pověstný svými nástupy hned v úvodní fázi závodu, dostane infuzi energie v podobě frenetického povzbuzování desítek tisíc diváků. „Podle mě to zase napálí a bude doufat, že to uvisí. Myslím, že nějakou medaili urve," tuší Synek.

V semifinále český veslař Britův nástup ustál a přehnal se přes něj. „Ale Campbell jel fakt dobře. Když ho Ondra předjel, tak už šetřil síly. Z něj mám trochu obavy," přiznává Synkův kouč Milan Doleček.

Lasse Karonen (Švédsko)

Synkův dobrý parťák, na jaře společně trénovali v Račicích. „Medaili bych mu přál, je to kamarád. Ještě nikdy žádný velký závod nevyhrál, motivaci bude mít obrovskou. Ale samozřejmě ho chci porazit," ujišťuje Synek.

Českého veslaře seveřan dobře zná. Možná až moc. „Vloni jsem si nadával," přiznává Doleček. „Na žádost švédského šéftrenéra, který je Čech, jsem okomentoval společný trénink, který byl natočený na videu a opravoval chyby. Když jsem pak Karonena viděl na prvním svěťáku, říkal jsem si, jaký jsem trouba, Ondru tam trošku proháněl. Radši už teď nikomu nic neříkám," směje se trenér.

Reklama