Hlavní obsah

Žádná nervozita. Buď jsem otupělý, nebo kluci tak dobří, usmíval se spokojený Železný

Rio de Janeiro

Sedm zemí ze čtyř kontinentů bude mít své zástupce ve víkendovém (v neděli od 1.55 SELČ) finále mužského oštěpu. V pestré skladbě startovního pole ale vynikají tři české vlaječky. Ve finále se představí kompletní trio svěřenců Jana Železného.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Trenér českých oštěpařů Jan Železný v Riu.

Článek

Vítězslav Veselý se za poslední roky vypracoval mezi finálové jistoty, ale jeho dva souputníci Jakub Vadlejch s Petrem Frydrychem dlouho nedokázali výkony z menších závodů opakovat na vrcholných akcích. Až horký brazilský večer vykouzlil na jejich tvářích postupové úsměvy. Vadlejch se na světové soutěži probil do finále poprvé v kariéře, Frydrych po sedmi letech.

„Jsem hrozně rád, kvůli tomu jsme sem jeli. Je to teprve první krok, teď je ještě třeba udělat ten druhý," ví trojnásobný olympijský vítěz Jan Železný, na němž byla spokojenost se stoprocentní bilancí patrná.

„Ani jsem nebyl moc nervózní. Nevím, jestli tím, že už jsem takový otupělý, nebo tím, že jsou na tom kluci dobře," usmíval se úspěšný trenér. Frydrych byl v kvalifikaci pátý za 83,60 m, Vadlejch sedmý za 83,28 m, Veselý desátý s 82,85 m.

Úleva ve třetí sérii

Vadlejch, jemuž před cestou do Ria patřilo šesté místo v letošních světových tabulkách, házel v první skupině a ve třetí sérii překonal limit 83 m. „Úleva, spokojenost a zadostiučinění za všechny ty roky," sypal ze sebe pětadvacetiletý Vadlejch, nejmladší z tria českých finalistů.

„Psychicky mi pomohlo, že jsem v posledních závodech naházel velké výkony a mám to v sobě," pochvaloval si oštěpař, jenž už si letos posunul osobní rekord na 87,20 m. Po úspěšném naplnění své kvalifikační mise už jen sledoval, zda k němu přibude i někdo z krajanů. „Doufám, že si kluci navzájem pomůžou, kdyby postoupili oba, byla by to balada," držel palce parťákům.

A ti ho nezklamali. Oba se rovněž vybičovali k nejlepším pokusům v závěrečné sérii. „Těch zklamání už bylo dost. Po velkých akcích, na kterých jsem se vždycky trochu sesypal, jsem teď věděl, co dělat až do konce," pochvaloval si Frydrych, který přerušil sérii pěti kvalifikačních nezdarů na vrcholných akcích.

„Mám kolem sebe nejlepší tým, podmínky i trenéra, který ve mně držel pořád víru, to jsou ty nejdůležitější faktory," líčil Frydrych, jenž do poslední chvíle musel bojovat o olympijskou nominaci s dalším tréninkovým kolegou Jaroslavem Jílkem. „Za Petra jsem hrozně rád, málokdo tomu věřil. Snad se v něm probudí to, co měl před těmi pár lety," věří Železný.

Stejně jako Němci tak mají Češi ve finále kompletní zastoupení. Jak velká je to výhoda? „Je to fajn, můžeme si tam třeba povídat," říká Veselý. „Ale ve finále už je stejně třeba, aby se každý soustředil sám na sebe a vyždímal ze sebe do nejvíc. Atletika je sport jednotlivců," ví bývalý mistr světa.

"Bere se jen medaile"

Ani jeden z českého tria finalistů se neuspokojí jen úspěšnou kvalifikací. A už vůbec ne jejich trenér. „Beru to tak, že kdo se dostane na olympiádu, je úspěšný. Kdo projde z kvalifikace, tak už je obrovsky úspěšný. Ale prostě se bere jen ta medaile," ví Železný, jenž stál na stupních vítězů na čtyřech olympiádách po sobě.

„Na medaili bude třeba okolo 86 metrů," odhaduje Vadlejch. To je vzdálenost, kterou v době více či méně vzdálené předvedli všichni tři Železného svěřence. „Mám to v ruce, ale to i ostatní kluci. Bude to jen o tom dni, kdo jaký chytne," ví Vadlejch.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.