Hlavní obsah

Všichni k bazénu! Strakonice budou fandit alespoň v boji o bronz

Tokio

Naděje strakonických vodních pólistů na malé „Nagano" zhasla. Odchovanec oddílu ze západních Čech Martin Faměra, který v Tokiu reprezentuje Španělsko, se totiž se svými spoluhráči musel ve pátečním semifinále sklonit před Srby, obhájci zlata z Ria. Ještě 78 sekund před koncem přitom Španělé vedli o gól.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Strakonický vodní pólista Martin Faměra

Článek

Vyrovnání španělský tým položilo a šestadvacet sekund před sirénou Srbové vstřelili vítězný gól na 10:9. „Ve druhé polovině jsme vedli pořád o dva góly, stačilo přidat jeden a asi bychom to už nepustili. Škoda, že nám to nepadlo z několika přesilovek, které jsme hráli. Nedá se nic dělat, musíme zabrat v utkání o třetí místo s Maďarskem," krčil rameny Faměra.

Dvaatřicetiletý hráč Barcelony strávil ve vodě bezmála devatenáct minut a na pozici středního obránce si v ostrých soubojích nemohl na nedostatek práce stěžovat. „Měli jsme podobný úvod jako Řekové v semifinále proti Maďarsku, ale v obraně jsme udělali pár chyb. Navíc rozhodčí obzvlášť přísně pískali, půlka hráčů z každého týmu nedohrála," lamentoval český rodák ve španělských službách. „Letos jsme navíc se Srbskem hráli třikrát a dvakrát jsme zvítězili. Prohráli jsme v tu nejhorší chvíli," říkal rozmrzele po nepovedené odvetě za vyřazení ve čtvrtfinále na hrách v Riu de Janeiro.

V Brazílii Faměra ještě úsilí týmu, který z většiny tvoří jeho spoluhráči z Barcelony, sledoval pouze na dálku, španělskou čepičku obléká prvním rokem. „Ze Strakonic jsem hned po střední škole odešel hrát pólo do Košic, kde si mě po třech letech všimli z klubu v Nice. Po třech letech ve Francii se ozvali z Berlína, kde jsem hrál rok. A díky účasti v Lize mistrů mě před sedmi lety kontaktovala Barcelona," popisoval dvoumetrový pořízek svou cestu na Pyrenejský poloostrov.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Tam zaujal natolik, že před třemi lety dostal nabídku na přidělení občanství. „Hodil jsem se jim do herního systému, nemají středního obránce. Vyřízení všech náležitostí ale i s ohledem na covid zabralo rok a půl. Nakonec všechno klaplo a můžu v Tokiu startovat," líčil Faměra s náznakem sentimentu.

„Kdyby byla někdy sebemenší šance zahrát si evropský šampionát nebo mistrovství Evropy za Česko, tak bych neměnil. Ale u nás se bohužel téměř netrénuje, je to na amatérské úrovni. Myslím, že by mou cestu zvolil každý, kdyby dostal příležitost," líčil a na dálku děkoval kamarádům z mateřského klubu. „Asi všichni pólisté ve Strakonicích se sešli v klubovně a dívali se na zápas. Hodně lidí drželo palce, škoda," zalitoval Faměra.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.