Hlavní obsah

Olympijský bronz ze skikrosu získala po protestu přece jen Smithová

Aktualizováno

Mezinárodní lyžařská federace (FIS) změnila výsledky skikrosu žen na olympijských hrách v Pekingu a přidělila bronzovou medaili Fanny Smithové ze Švýcarska. Ze třetího místa na čtvrté se posunula Němka Daniela Maierová. Švýcarský svaz dodatečně uspěl s protestem proti potrestání Smithové za kontakt se soupeřkou během finálové jízdy.

Foto: twitter:@SmithFanny, Twitter

Švýcarská skikrosařka Fanny Smithová.

Článek

Smithová původně 17. února v Čang-ťia-kchou projela cílem čtyřčlenného finále jako třetí za vítěznou Švédkou Sandrou Näslundovou a Marielle Thompsonovou z Kanady. Rozhodčí ale Švýcarce po několikaminutovém prohlížení záběrů udělili žlutou kartu a podle pravidel FIS ji přeřadili na konec pořadí. Překvapená ze zisku medaile byla v prvním momentu i německá závodnice, manévr soupeřky tehdy označila za "skikrosově obvyklý".

Odvolací komise nyní s odstupem a po celkem čtyřech jednáních dala švýcarské straně za pravdu. Komise po mnohahodinovém přezkoumávání videa a písemných dokumentů dospěla k závěru, že ke kontaktu došlo v důsledku několika souběžných akcí a byl nezaviněný.

"Odvolací komise usoudila, že těsná blízkost závodnic měla za následek situaci, ke které nedošlo úmyslně a nedalo se jí vyhnout," uvedla FIS. Rozhodčí měli podle komise udělit Smithové pouze takzvané "oficiální varování", které nemá za následek ztrátu pozice. Devětadvacetiletá mistryně světa z roku 2013 Smithová díky tomu u zeleného stolu obhájila bronz z Pchjongčchangu.

Reklama

Související témata: