Hlavní obsah

Účast ruských a běloruských sportovců na zahájení OH projedná MOV za 11 dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účast ruských a běloruských sportovců na slavnostním zahájení olympijských her v Paříži projedná výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru (MOV) na svém nejbližším zasedání 19. března. Uvedl to výkonný ředitel olympijských her Christophe Dubi. Rozhodnutí ale za jedenáct dní zřejmě ještě nepadne. Zatím neutrální sportovci z Ruska a Běloruska účast na ceremoniálu zakázanou nemají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přístup ruských a běloruských sportovců na slavnostní zahájení OH je aktuálním tématem po té, co Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) ve středu oznámil, že na slavnostním zahájení paralympijských her pochodovat nebudou.

Jak to bude na olympiádě, zatím není jasné. „Nyní sportovci s ruským a běloruským pasem, kteří se budou účastnit her, nemají zákaz (pochodovat na ceremoniálu),“ uvedl na tiskové konferenci předseda koordinační komise MOV Pierre-Olivier Beckers-Vieujant. MOV agentuře Reuters sdělil, že ruská otázka je na programu každého zasedání MOV a že rozhodnutí 19. března nepadne.

Ruští a běloruští sportovci mohou závodit v Paříži jako jednotlivci, pokud se kvalifikují a splní další podmínky předepsané MOV. Nesmějí používat národní symboly včetně vlajky a hymny a nemohou se účastnit týmových soutěží. Pykají tak za ruskou agresi na Ukrajině, kterou Bělorusko podporuje.

MOV loni v březnu ustoupil od dřívějšího doporučení plošně vyloučit sportovce z Ruska a Běloruska z mezinárodních soutěží a v prosinci pak povolil účast neutrálních sportovců z těchto zemí na OH. „MOV chce od začátku vyjádřit podporu sportovcům a zajistit, že nebude žádná diskriminace na základě pasu, který vlastní. Naší touhou je, aby kvalifikovaný sportovec, který nepodporuje konflikt zahájený Ruskem, měl právo zúčastnit se olympiády,“ uvedl Beckers-Vieujant.

Slavnostní zahájení olympijských her v Paříži nebude na stadionu, ale v centru města. Výpravy pojedou na lodích šestikilometrovou trasu po Seině. K dispozici bude více než 300.000 vstupenek. Z bezpečnostních důvodů francouzští organizátoři ustoupili od původně plánovaného více než půl milionu diváků. Dnes organizátoři oznámili, že ceremoniál začne v 19:30. Jeho většina tak bude za soumraku, slunce 26. července v Paříži zapadne ve 21:35.

Reklama

Související témata: