Hlavní obsah

Zástupkyně OSN je pro návrat ruských sportovců, kteří bojovali na Ukrajině

Zvláštní zpravodajka OSN pro kulturní práva Alexandra Xanthakiová, která je poradkyní Mezinárodního olympijského výboru (MOV), podporuje návrat i těch ruských sportovců, kteří aktivně bojovali ve válce na Ukrajině. Je pro široké pojetí neutrálního statutu, který by měli dostat jen pachatelé válečných zločinů. MOV bude o otázce sankcí vůči sportovcům z Ruska a spojeneckého Běloruska jednat na úterním zasedání.

Foto: Jean-Christophe Bott, ČTK/AP

Demonstrace proti účasti ruských a běloruských sportovců pod neutrální vlajkou na olympiádě.

Článek

Není jasné, zda a případně do jaké míry se MOV bude doporučením řecké právničky ve službách OSN řídit, uvedla agentura AP. Vedení světového olympismu bezprostředně po loňské invazi ruských vojsk na Ukrajinu doporučilo mezinárodním sportovním federacím vyloučit ruské sportovce ze svých soutěží. Drtivá většina z nich to udělala, ale postoj MOV se v lednu změnil. I když válka na Ukrajině pokračuje, MOV hledá cesty, jak umožnit ruským a běloruským sportovcům v neutrálních barvách účast na OH v Paříži. Proti tomu se postavily některé sportovní hvězdy, většina evropských zemí včetně Česka i řada sportovních federací.

Prezident MOV Thomas Bach argumentuje postojem odborníků na lidská práva OSN, kteří tvrdí, že vylučovat sportovce jen podle jejich pasu je diskriminační. Zástupkyně OSN Xanthakiová v neděli svým postojem rozhořčila ukrajinské sportovce, kteří se účastnili on-line mítinku, který na toto téma před úterním jednáním zorganizoval MOV.

Na twitter pak napsala, že možnost účastnit se sportovních akcí bez národních symbolů by měli mít i sportovci, kteří se zapojili do války. Nemohou podle ní nést zodpovědnost všichni muži, kteří jsou odvedeni do války a plní rozkazy velitelů. Trestat by se měli jen ti, kteří osobně spáchali válečné zločiny.

Foto: Jean-Christophe Bott, ČTK/AP

Demonstranti ve Švýcarsku protestují proti účasti ruských a běloruských sportovců pod neutrální vlajkou na olympiádě.

Na twitteru přiznala, že její slova rozlítila zástupce z Ukrajiny. Na druhou stranu ale uvedla, že s ní souhlasili sportovci ze zemí takzvaného globálního Jihu, tedy chudších států ležících převážně na jižní polokouli.

Před úterním jednáním dnes MOV diskutoval se zástupci federací olympijských sportů, které by měly rozhodnout o případných podmínkách pro návrat ruských sportovců a definování neutrality. Světová atletika ale minulý týden rozhodla, že Rusové a Bělorusové v dohledné budoucnosti zůstanou vyloučeni z mezinárodních soutěží kvůli válce na Ukrajině. O týden dříve rada Evropské atletiky odhlasovala, že ruští a běloruští atleti zůstanou vyloučeni z jejích akcí po dobu trvání války na Ukrajině.

Reklama