Hlavní obsah

Mocný ruský boss: Sborná nesmí na MS do Prahy? Rozhodnutí nic neznamená, zítra se klidně změní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zprávu o vyloučení svých hokejových reprezentací z mezinárodního pole i pro příští rok v Rusku přijali alespoň navenek v klidu. Hokejovým stránkám tamních médií vévodí informace z KHL a NHL a fakt, že si jejich reprezentanti nezahrají ani příští rok na MS v Praze a Ostravě téměř nezmiňují. Jako jeden z mála se k tématu vyjádřil viceprezident Ruského hokejového svazu Roman Rotenberg pro kanál MatčTV, byť jen v rámci rozhovoru o reformě tamní ligy.

Foto: Ruský hokejový svaz

Roman Rotenberg po boku ruského prezideneta Vladimira Putina

Článek

O prodloužení mezinárodní hokejové izolace Ruska a Běloruska kvůli pokračující vojenské invazi na Ukrajinu o další rok rozhodla ve středu Rada IIHF.

„My to nijak neovlivníme, takže to bereme v klidu. Já to chápu tak, že tohle rozhodnutí nic neznamená, protože se může rychle změnit pod vlivem faktorů zahraniční politiky," uvedl Rotenberg. Muž mnoha funkcí v ruském hokeji s obrovskou mocí.

Jeho otec Boris býval od dětství blízkým přítelem, parťákem pro judo a rekreační hokej pozdějšího a stále úřadujícího ruského prezidenta Vladimira Putina. Po jeho nástupu k moci také otec Rotenberg pohádkově zbohatl. Jeho jmění se odhaduje na zhruba dvě miliardy dolarů.

Roman Rotenberg udělal mimo jiné i zázračnou trenérskou kariéru. Přestože měl s koučováním na jakékoliv úrovni prakticky nulové zkušenosti a v profesionálním hokeji neodehrál ani jeden zápas, stal se loni hlavním trenérem nejbohatšího ruského klubu SKA Petrohrad.

Jeho otec už nějaký čas figuruje na sankčních seznamech, na němž se nyní ocitl i celý ruský hokej.

Foto: Ruský hokejový svaz

Roman Rotenberg je mocným mužem ruského hokeje.

„Já doufám, že se všechno brzo změní a my se rychle na mezinárodní scénu vrátíme. Jsme připraveni okamžitě nastoupit," ujišťoval Rotenberg junior s tím, že vzhledem k účasti sborné na příští zimní olympiádě v Itálii 2026 je velmi optimistický.

„IIHF si dělá vlastní rozhodnutí, jenže Mezinárodní olympijský výbor je úplně jiný příběh. Ten činí zase svá rozhodnutí. A já věřím, že spravedlnosti bude učiněno zadost," pokračoval.

Z klidu ho nevyvedla ani otázka na fakt, že k rozhodování o prodloužení mezinárodní izolace nebyl ze strany Rady IIHF přizván její ruský člen Pavel Bure.

„Takovým maličkostem už vůbec nevěnujeme pozornost. Děje se jich spousta. Bůh je jejich soudcem. Jen zopakuji, že už zítra se tohle všechno může změnit a my se normálně vrátíme na mezinárodní scénu," dodal.

Ruský reprezentační hokej byl vyloučen ze slušné společnosti po zahájení invaze do sousední země. Tamní funkcionáři chtěli alespoň částečně vlastním fanouškům vynahradit absenci mezinárodní konfrontace loni v prosinci, kdy si na místo tradičního turnaje o Pohár prvního programu v rámci Euro Hockey Tour uspořádali zápolení s rovněž vyloučenými Bělorusy a spřáteleným Kazachstánem.

Turnaj však skončil pro domácí blamáží, protože sborná s řadou zvučných jmen z KHL prohrála závěrečný duel o celkový triumf s Běloruskem.

Reklama

Související témata: