Hlavní obsah

Slečna Výjimečná. Jak se zrodil sportovní unikát? Dřinou i silnou vůli

Pchjongčchang

Druhá taková na světě není. Za 94 let existence zimních olympiád žádná žena (jen dva muži) nedokázala zvítězit ve dvou různých sportech na jedněch hrách. Co činí z Ester Ledecké superženu, jak ji ostatně vykresluje ve svých komiksových ilustracích její bratr Jonáš?

Foto: Michl Kamaryt, ČTK

Ester Ledecká s medailemi.

Článek

Ester Ledecká a její radost i plány do budoucna

TALENT A PÍLE. Paradoxně o sobě prohlašuje, že moc talentu nemá. „Když zkouším nové sporty, většinou mi to ze začátku nejde. Ale když mě něco baví, jsem ochotna tomu věnovat sto procent času," říká. Právě ochotou na sobě dřít je i na poměry profesionálních sportovců unikátem. „Konec tréninku jsme ji vždy hlásili tak půl hodiny předem. Protože dostat ji z kopce dolů není žádné legrace," vyprávěl o své dceři Janek Ledecký.

SNAHA SE UČIT. Má úžasnou pohybovou paměť. „Dokáže udělat všechno, co jí řeknete," cení si vzácné schopnosti její fyzioterapeut Jakub Marek. Že něco nejde? S tím na Ledeckou nechoďte. „Ona je strašný bojovník. Nikdy nefňuká, nikdy nechce, abychom třeba zrušili nějaký trénink," popisuje její lyžařský kouč Tomáš Bank. Jenže extrémní chuť na sobě pracovat může být i na škodu. „Někdy pro ni může být nebezpečné, když zatají, že ji něco bolí," líčí Bank.

PODMÍNKY A TÝM. I sebelepší sportovec nic nezmůže bez kvalitního zázemí. V dětství ji finančně podporovali rodiče. „Oběť by to byla, kdybychom museli prodat auto a bydlet někde ve stanu... Já nelitoval ani halíře," má jasno Janek Ledecký. Teď už si Ledecká může díky svým výsledkům dovolit sama zaplatit špičkový tým v čele s hlavními kouči Tomášem Bankem a Justinem Reiterem. „To je má obrovská výhoda, můžu se koncentrovat jen na jízdy," pochvaluje si.

SILNÁ HLAVA. Další podmínka úspěchu. Projevila se už když v mládí odolala tlaku, aby si vybral jeden ze svých sportů, teď mentální sílu prokazuje schopností se maximálně koncentrovat. „Ona je šampión, který se jen tak s něčím nespokojí," postřehl kouč Tomáš Bank. „Je v pohodě, uvolněná, ale zároveň pořád koncentrovaná. Každá sekunda má pro ni význam," postřehl i tréninkový parťák Ledecké Michael Trapp.

Reklama

Související témata: