Hlavní obsah

Češkám se sprint nepovedl. Davidová na čtyřech trestných kolech poztrácela veškeré naděje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

S vírou v hodně dobrý výsledek hleděli čeští fanoušci ke sprintu biatlonistek, jenže při olympijském závodě na 7,5 km museli překousnout další zklamání. Markéta Davidová totiž udělala na střelnici celkem čtyři chyby a obsadila až 41. místo. Své druhé zlato v Pekingu získala Norka Marte Röiselandová, která rozšířila svou kolekci po triumfu v mix štafetě a bronzu z individuálního závodu. Nejlepší z českého kvarteta byla při pátečním sprintu Lucie Charvátová, která ale skončila až pětadvacátá. Alespoň, že se všechny reprezentantky dostaly do nedělní stíhačky.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Zklamaná Markéta Davidová v cíli závodu na OH.

Článek

Charvátová paradoxně neměla své tradiční problémy na střelnici, kde nechala jenom jeden terč vstoje. „Já se skoro nepoznávám. Položky se mi docela dařily, ale na trati se trápím neskutečně. Úplně cítím, jak mi tady odcházejí síly, poslední kolo hodně bolelo," vykládala pro Českou televizi.

Davidová měla 11. běžecký čas, jenže při střelbě to bylo hodně špatné. Dvě chyby přišly vleže, další dvě vstoje. „Všechny rány měla moc nahoře. Šlo o její chyby, kdy přejížděla terč," přiznal do televizní kamery asistent trenéra Jiří Holubec. „Vůbec nevím, co jsem udělala jinak. Nemůžu říct, že bych nějak přepálila tempo. Dala jsem si ale na trestném kole 600 metrů navíc, to se pak jede těžko," líčila Davidová a ulevilo se jí, že se naplnily prvotní obavy, zda se vůbec postaví na start stíhačky vyhrazené pro šedesátku nejlepších ze sprintu.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Marketa Davidová během sprintu na OH v Pekingu.

Také Jislová nezvládla čistě ležku, a přestože šlo o její jedinou chybu na střelnici, neměla nárok na přední umístění, protože výrazně zaostávala v běhu. „Necítím se v Číně vůbec dobře a nevím, jak se z toho dostat a zase chytit střeleckou pohodu. Snažila jsem ze svých nohou vydolovat něco použitelného," líčila biatlonistka, které nakonec patřila 31. příčka. Doslova s odřenými zády pronikla do stíhačky z 58. místa Tereza Voborníková, být o tři vteřiny pomalejší, tak už by měla smůlu.

Jasná vítězka Röiselandová odstřílela obě položky čistě, a přestože startovala už s číslem pět, nedala nikomu šanci. Jednatřicetiletá Norka se opřela nejen o přesnou mušku, ale uháněla i na lyžích. Druhou Elviru Öbergovou předčila o půl minuty. Dvě nuly otevřely cestu k bronzu Italce Wiererové.

Prvních pět biatlonistek v konečném pořadí zdobila střelecká nula. Vítězka z dvojnásobné trati Němka Herrmannová začala jednou chybou vleže, další přidala vstoje a mohla zapomenout na zisk další medaile. V cíli byla až dvaadvacátá, jen šest sekund před Charvátovou. Odstupy ze sprintu určují intervaly pro nedělní stíhačku.

Zimní olympijské hry v Pekingu – 7,5 km biatlonistek
1. Röiselandová (Norsko) 20:44,3 (0),
2. E. Öbergová (Švédsko) +30,9 (0),
3. Wiererová (Itálie) +37,2 (0),
4. Hauserová (Rakousko) +47,3 (0)
5. Tandrevoldová (Norsko) +1:00,2 (0)
6. Rezcovová (ROC/Rusko) +1:05,0 (2)
7. Magnussonová (Švédsko) +1:05,9 (0)
8. Džimová (Ukrajina) +1:07,5 (1)
9. Bescondová (Francie) +1:08,8 (1)
10. Stremousová (Moldavsko) +1:15,2 (0)
----
25. Charvátová (ČR) +1:51,3 (1)
31. Jislová (ČR) +1:58,4 (1)
41. Davidová (ČR) +2:27,5 (4)
58. Voborníková (ČR) +2:46,6 (2)

Reklama

Související témata: