Hlavní obsah

Češi jsou namlsaní. Výsledky Davidové jsou super, říká mistr světa

Český biatlon po úspěšných letech na velkých akcích tentokrát svým fanouškům medailovou radost na olympiádě v Pekingu neudělal. Nejblíže k cennému kovu měla v posledním závodě Markéta Davidová, ale nakonec dojela těsně za stupni vítězů. „Výkony Markéty Davidové na olympiádě ale byly super,“ chválil ji ve studiu Ledový Peking na Sport.cz mistr světa Michal Šlesingr.

Škoda, že poslední roky nejsou podmínky na závodech férové, posteskl si Michal Šlesingr.Video: Sport.cz

 
Článek

Sám byl členem silné české generace, která z velkých akcí vozila medaile a do té doby spíše přehlížený sport vystřelila na absolutní vrchol popularity. Spolu s tím ale také vzrostla očekávání, která už se však nedaří naplňovat.

Nejlepšími výsledky z Pekingu jsou čtvrté a šesté místo Davidové. A to je některým příznivcům málo.

„Během posledního desetiletí, kdy biatlon u nás vyšplhal vzhůru, se pravidelně z velkých akcí vozily medaile. Vždy se někomu zadařilo. Čeští fanoušci jsou teď namlsaní, a jakmile to není medaile, tak mnoho lidí v tom ten výsledek nevidí a odsoudí to,“ všiml si Šlesingr.

„Ale třeba výkony Markéty Davidové, co na olympiádě podala, byly super. Bohužel se jí nepovedl sprint, na který navazuje stíhačka. Dokázala se sice posunout, ale ta výchozí pozice byla taková, že nemohla bojovat o přední místa,“ vracel se k představením nejlepší české reprezentantky majitel kompletní sbírky medailí ze světových šampionátů.

Foto: Profimedia.cz

Markéta Davidová na medaili ani tentokrát nedosáhla.

Davidová byla nejblíže k cennému kovu v pátečním závodě s hromadným startem, ale naději jí sebrala chyba na poslední ráně, která ji odsoudila na nepopulární čtvrté místo.

„Její čtvrté a šesté místo jsou krásné. Co by za to jiní dali. Ale samozřejmě, Markéta je bojovnice a chtěla víc. Škoda, že se to dnes zase nepovedlo na té poslední položce. Ale jak bylo vidět, měly s tím problém i ostatní. Určitě se ale za ten dnešní závod nemusí stydět,“ zastával se své bývalé kolegyně Šlesingr.

Sám neví, proč si znovu odstřelila naději poslední ranou. Zda v tu chvíli proti ní pracovala její vlastní psychika.

„Myslím, že Markéta není úplně taková, že by si tohle pouštěla do hlavy. Na druhou stranu dneska určitě strašně moc chtěla. Bylo i vidět, jak se k těm výsledkům postavila po závodě. Možná už na ni dolehl i ten tlak, který na sobě cítila,“ vracel se bývalý reprezentant k reakcím Davidové po závodě, kdy se jen těžko bránila slzám.

Je otázkou, zda to nebylo pro českou hvězdu vůbec poslední vystoupení na velké akci. Stále ještě neoznámila, zda hodlá naplnit své plány a sportovní kariéru nevymění za studijní a pracovní život.

Během příští olympiády v Itálii jí bude 29 let a mohla by být na vrcholu kariéry. „U chlapů bývá v biatlonu vrchol výkonnosti kolem třicítky, u holek pak trošičku dřív. Takže už by byla možná trochu za tím optimem. Pokud ale u biatlonu zůstane a bude pracovat dál, tak jak pracuje, a půjde si za svým, tak určitě může být za čtyři roky zase výborně připravená na olympiádu,“ nepochybuje Šlesingr.

I on mimochodem žasl nad parádní olympijskou fazónou Nora Johannese Thingnese Böa, který na hrách v Pekingu vybojoval celkem pět medailí. Po triumfech ve sprintu, v mužské i smíšené štafetě vyhrál i páteční masák a k tomu má ještě bronz z vytrvalostního závodu.

„Upřímně řečeno mě překvapil, jak dokázal formu vyladit. Před olympiádou se s tím trochu pral. Na své poměry tam měl nemilé chvilky, kdy zaostával, a ta jeho dominance, kterou jsme znali z předchozích sezon, tam najednou chyběla. To, že se dokázal na olympiádě takhle vrátit, to klobouk dolů,“ smekl Šlesingr.

Reklama

Související témata: