Hlavní obsah

Čeští sdruženáři byli v olympijském závodě družstev znovu sedmí, vyhrálo Norsko

Aktualizováno

Čeští sdruženáři Tomáš Portyk, Jan Vytrval, Ondřej Pažout a Lukáš Daněk obsadili na zimních olympijských hrách sedmé místo v závodě družstev. Zopakovali umístění z Pchjongčchangu 2018, kdy v sestavě místo Daňka byl Miroslav Dvořák. Vyhrálo Norsko, jehož finišman Jörgen Grabaak má z Pekingu třetí medaili po zlatu a stříbru v individuálních startech. Za druhým Německem se z bronzové medaile překvapivě radovali Japonci, kteří pod pěti kruhy získali cenný kov poprvé od úspěšné obhajoby olympijského zlata v Lillehammeru 1994.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Tomáš Portyk v běžecké části závodu družstev v severské kombinaci.

Článek

Po skokanské části bylo české kvarteto šesté s minimálním odstupem na pátou Francii. Ve štafetě reprezentanti nejdříve ztratili, Pažout po třech úsecích předával jako osmý s několikasekundovou ztrátou na šesté Finsko a sedmé Spojené státy americké. Daněk se v úvodu závěrečného úseku na tuto dvojici dotáhl a vrátil Česko do hry o šestou příčku. Na Američana Jareda Shumateho však ve finiši nestačil. Sedmou příčkou si Češi polepšili o jedno místo ve srovnání s loňským mistrovstvím světa, kde závodili v totožné sestavě.

Vedoucí čtveřice po skoku Rakousko, Norsko, Německo a Japonsko se polovinu závodu pohybovala po trati společně. O rozhodující norský nástup se postaral v závěru třetího úseku Jens Luraas Oftebro. V této fázi naopak odpadl Němec Eric Frenzel, který se vrátil do závodů po koronavirové izolaci. Na předávce ztrácelo Německo na vedoucí Nory více než půlminutu a na Japonce s Rakušany zhruba 25 sekund. Německý finišman Vinzenz Geiger manko v prvním okruhu smazal a zapojil se do souboje o stříbro. Vedoucímu Grabaakovi se nikdo nepřiblížil.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Norští sdruženáři slaví vítězství v závodě družstev na ZOH.

Nakonec bez medaile překvapivě skončili Rakušané, kteří na ZOH chyběli na stupních vítězů poprvé od Nagana 1998. Z vedoucí pozice po skoku se propadli na čtvrté místo. V takticky vedeném závěrečném úseku totiž udržel kontakt papírově slabší běžec Rjota Jamamoto a závěrečné zrychlení měl vyšší než Rakušan Martin Fritz. Jen na olympijského vítěze ze středního můstku Geigera japonský sdruženář nestačil.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Jørgen Graabak v cíli posledního úseku běžecké části závodu družstev sdruženářů.

Norsko vyhrálo o 54,9 sekundy, i když do soutěže družstev nepostavilo Jarla Magnuse Riibera. Nejlepší sdruženář současnosti na ZOH strávil většinu času v izolaci kvůli koronaviru a po nezdaru v individuálním závodě na velkém můstku, kde i vinou bloudění na trati dojel vyčerpaný na osmém místě, odletěl domů.

Severská kombinace - družstva:
1. Norsko (Björnstad, Andersen, J. L. Oftebro, Graabak) 50:45,1
2. Německo (Faisst, Schmid, Frenzel, Geiger) -54,9
3. Japonsko (J. Watabe, Nagai, A. Watabe, Jamamoto) -55,2
4. Rakousko -59,6
5. Francie -2:15,0
6. USA -2:22,0
7. ČR (Portyk, Vytrval, Pažout, Daněk) -2:25,5
8. Finsko -2:29,0,
9. Itálie -6:21,9
10. Čína -13:50,0

Reklama