Hlavní obsah

České hokejisty v úterním boji o čtvrtfinále čeká repríza se Švýcary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podruhé na olympijském ledě se českým hokejistům postaví do cesty Švýcarsko. Tedy soupeř, s nímž už hráli v pátek a po vypjaté bitvě ho zdolali 2:1 po samostatných nájezdech. V úterním kvalifikačním zápase, který začne v 9.40 SEČ, ale dojde na významově důležitější reprízu, jejíž vítěz o den později ve čtvrtfinále vyzve Finy. Naopak pro poraženého turnaj předčasně končí.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Český útočník Hynek Zohorna a švýcarský brankář Leonardo Genoni.

Článek

Češi jdou do vyřazovací části jako sedmý tým olympijského žebříčku, jako ten nejlepší z třetích míst a narazí tedy na desátý celek olympijského rankingu (tedy nejlepší ze čtvrtých míst). A tato pozice připadla Švýcarům.

„Samozřejmě by bylo lepší postoupit do čtvrtfinále rovnou. Ale musíme přijmout, jak se turnaj vyvíjí a zvládnout i ten úterní zápas," tvrdí kouč národního týmu Filip Pešán. „Švýcaři se mi zdají pro boj o čtvrtfinále jako opravdu hodně těžký soupeř, pro mě je velké překvapení, že skončili až poslední ve skupině," reaguje český kapitán Roman Červenka.

Foto: David W Cerny, Reuters

Český hokejista Tomáš Kundrátek se raduje z vyrovnávací trefy proti Rusům.

Zmíněný kvalifikační zápas o čtvrtfinále, nebo chcete-li předkolo vyřazovací části, muselo Česko hrát od zavedení platného modelu už na ZOH 2010 ve Vancouveru (Lotyšsko 3:2 v prodl.) i o čtyři roky později v Soči (Slovensko 5:3). Pokaždé v něm tedy uspělo, ale vždycky o den později padlo ve čtvrtfinále (S Finy 0:1, resp. s USA 2:5).

Reakce Filipa Pešána na druhý zápas proti Švýcarsku
„Švýcary jsem podle předběžných odhadů řadil před turnajem k černým koňům a adeptům na přední umístění. Extrémní vyrovnanost naší skupiny je zařadila až na chvost tabulky, což ale nijak nesnižuje sílu tohoto soupeře. Úterní duel s ním bude velmi těžký a rozhodovat bude každý detail. Věřím, že do důležitého utkání půjdeme dobře naladěni a navážeme na výkony z posledních dvou zápasů, v nichž jsme udolali právě Švýcarsko a o den později i ruský výběr,“ uvedl k očekávané repríze trenér Filip Pešán.

Také v Pekingu postoupili přímo do čtvrtfinále vítězové všech skupin (USA, ROC/Rusko, Finsko) a nejlepší mužstvo z druhých míst (Švédsko). Po základní části turnaje nikdo z dvanácti účastníků turnaje ale nekončí. Čtyři přímo postupující se sice mohou začít chystat na středeční čtvrtfinále, zbylých osm týmů se již o den dřív utká podle umístění mezi sebou.

O nasazení pro úterní zápasy rozhodl žebříček sestavený tak, že se nejdříve srovnají dva zbývající týmy z druhých míst, potom celky z třetích příček konečných tabulek a následně čtvrté.

Postupná kritéria pro určení pořadí jsou body, skóre, vstřelené branky, případně umístění ve světovém rankingu. Klidně se ale mohou znovu utkat týmy, které spolu hrály už ve skupině, což je právě případ souboje Česko–Švýcarsko. Dojde i na reprízu nedělního souboje domácí Číny s Kanadou. Dál už se pak postupuje přesně daným turnajovým pavoukem.

Program vyřazovací části olympijského turnaje hokejistů
Úterý 15. února
5.10 h Německo–Slovensko
5.10 h Dánsko-Lotyšsko
9.40 h Česko-Švýcarsko
14.10 h Čína-Kanada
Středa 16. února
USA–Německo/Slovensko
Finsko–Česko/Švýcarsko
Ruský výběr–Dánsko/Lotyšsko
Švédsko–Čína/Kanada
Začátky jednotlivých utkání budou v 5.10 h, v 7.00 h, v 9.40 h a ve 14.10 SEČ. Detailní rozpis zápasů teprve určí jury turnaje.
Pátek 18. února
V semifinále na sebe narazí vítězové zápasů USA–Německo/Slovensko a Švédsko–Čína/Kanada. Dále se potkají vítěz utkání ruského výběru s lepším z dvojice Dánsko/Lotyšsko a postupující ze zápasů Finů s vítězem úterního česko-švýcarského duelu.
Začátky jednotlivých utkání budou v 5.10 h a ve 14.10 h SEČ. Detailní rozpis zápasů teprve určí jury turnaje.
Sobota 19. února
Utkání o bronz se hraje od 14.10 h SEČ.
Neděle 20. února
Finále se hraje od 5.10 h SEČ.

Reklama

Související témata: