Hlavní obsah

Dánsko - Česko 3:2Hokejistky neustály bitvu s Dánskem a poprvé v Pekingu padly, přesto mají postup do čtvrtfinále jistý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po dvou dobrých výkonech dolehl v Pekingu na české hokejistky útlum. Přestože nad Dánskem dvakrát vedly a na střely vyhrály 32:17, odešly z ledu smutné a po porážce 2:3 ještě neměly jistou účast ve čtvrtfinále. To jim zajistila až výhra Švédek nad Číňankami. Hlavním problémem Češek se v zápase ukázala psychika, která se promítla i do šesti nevyužitých přesilovek. Úterní zápas s Japonskem bude bojem o vítězství ve skupině B.

Foto: David W Cerny, Reuters

České hokejistky zakončují v utkání proti Dánsku.

Článek
Fotogalerie

Tabulka se hodně zamotala. Japonky mají před závěrečným zápasem sedm bodů, Česko zůstalo na šesti Dánky mají ze tří zápasů tři body, a ještě hrají se Švédskem, které v pondělí večer změřilo síly s domácí Čínou. Švédky zvítězily 2:1 a Češky díky tomu mají jistou účast ve čtvrtfinále. S Japonskem budou hrát o lepší výchozí pozici.

Národnímu týmu k vysněné první příčce ve skupině stačí jakákoli výhra.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

České hokejistky před zahájením utkání s Dánskem.

Českou branku tentokrát hájila Švejdová, jinak se vítězná sestava neměnila. Potřeba uklidňujícího prvního gólu přišla už v 6. minutě, kdy Křížová šikovně získala puk a v ideální střelecké pozici našla skórující Tejralovou.

Šanci na zvýšení náskoku promarnila Mlýnková a v 10. minutě přišel nečekaný úder na druhé straně. Perssonová zákrokem na hraně pravidel obrala Pejzlovou o kotouč, z přihrávky pak těžila volná Jakobsenová a bekhendovou kličkou vyrovnala.

Dánky se snažily o hodně kontaktní styl hry, dokázaly s reprezentantkami bruslit a účinně zahušťovaly obranné pásmo. Obětavost jim pomohla přečkat i obě české přesilovky v první části, během níž měl národní tým dvojnásobný počet střel než soupeřky.

Nerozhodný stav 1:1 vydržel do 24. minuty, než parádní křižnou přihrávku Radové zužitkovala Mrázová, když puk napoprvé netrefila, příhodný odraz od její brusle jí dovolil snadné doklepnutí do prázdné branky.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Nicoline Jensenová z Dánska (vlevo) a hrdinka duelu se Švédskem Tereza Vanišová v boji o kotouč.

Jenže naprosto zbytečná ztráta puku umožnila Dánkám snadné vyrovnání hned o 87 vteřin později. Další chyba při rozehrávce nabídla snadný gól Weisové.

Od té chvíle bylo znát, že větší klid je na straně soupeřek, českým hráčkám nevycházelo skoro nic. Nepomohly si ani přesilovkami, bez efektu byla jejich střelecká převaha.

Pořádnou ranou do vazu pro ně byl obdržený gól hned po 87 vteřinách třetí část. Gludová se trefila nad beton brankářky Švejdové, která v slzách odjela z ledu na střídačky. Čas pracoval proti českému družstvu, šance Mrázové i Přibylové skončily bez efektu. Repstocková-Rommeová všechno v klidu pochytala.

Střídající Peslarová sice neměla moc práce, což ale postupně platilo i pro její dánský protějšek, protože reprezentantky se utápěly v kličkách a vůbec se nenutily do střeleckých pozic. K ničemu nebyla ani půldruhé minuty trvající power play Česka.

ČR - Dánsko 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 6. Tejralová (Křížová), 24. Mrázová (Radová, Vanišová) - 10. Jakobsenová, 25. Weisová, 41. Gludová (Jakobsenová). Rozhodčí: Furbergová (Švéd.), Senuková - Clarkeová (obě Kan.), Strongová (USA). Vyloučení: 4:6. Využití: 0:1. Diváci: 637.
Sestava ČR: Švejdová (41. Peslarová) - Lásková, Pejšová, Kolowratová, Čajanová, Horálková, Tejralová, Radová - Vanišová, Mrázová, Mlýnková - Neubauerová, Pejzlová, Křížová - Přibylová, Mills, Hymlárová - Lédlová, Serdar, Bukolská - Pátková. Trenér: Tomáš Pacina.

Reklama

Související témata: