Hlavní obsah

Naposledy dal gól Čechům, pak tři roky nic! Teď to změním, řekl si Fin a načal ruskou zkázu

Po stříbrech ze Soulu 1988 a Turína o 18 let později se hokejisté Finska dočkali zlaté olympijské medaile. Zasloužené, protože ve finále byli lepší než Rusové a za celý turnaj v Pekingu nenašli přemožitele. „Je těžké popsat slovy, co pro celou zemi tohle zlato znamená, protože hokej je ve Finsku velká věc," říkal kapitán Valtteri Filppula poté, co na ledě pověsil každému spoluhráči na krk zlatou medaili a jemu samotnému ji pak navlékl bek Ohtamaa. V součtu s MS tak mají Finové z posledních tří velkých akcí dvě zlata a jedno stříbro.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Gólová radost! Finský hokejista Hannes Björninen (24) slaví gól ve finále olympijského turnaje proti Rusku.

Článek
Fotogalerie

Peking (Od našeho zpravodaje) - Ruský olympijský výběr šel přitom už v osmé minutě do vedení po trefě Michaila Grigorenka z přesilovky, jenže pak už na ledě dominoval tým Suomi. „Moc gólů nedávám, ale byl jsem tak napumpovaný, že teď to změním," líčil odhodlání obránce Ville Pokka, jenž srovnal a za nároďák se trefil poprvé po třech letech od zápasu Švédských her s Čechy. Obrat pak dokonal Björninen 31 vteřin po začátku třetí třetiny.

„I za nepříznivého stavu jsme pořád zůstávali klidní, nikdo nepanikařil. Věděli jsme, že to otočíme," přesvědčoval útočník Sakari Manninen, se čtyřmi góly nejlepší finský střelec. A když obrat přišel, Rusové už se na nic nezmohli. Za třetí třetinu vystřelili na bránu jen třikrát.

„To jen ukazuje, jak skvěle kluci hráli. Jako malý kluk jsem snil, že si jednou zahraju na olympiádě, popravdě jsem tomu ale moc nevěřil. A teď mám zlato. Neskutečné," dojímal se brankář Harri Säteri.

„Sedmdesát let od prvního startu na hrách v Oslu má finský hokej zlato. Tak snad teď nebudeme čekat sedmdesát let na další," křenil se obránce Petteri Lindbohm.

Reklama

Související témata: