Hlavní obsah

Pešán určil brankáře na zápas proti Dánsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Je to očekávaná zpráva, nyní však už oficiálně potvrzená. Do úvodního zápasu olympijského turnaje proti Dánům půjde česká hokejová reprezentace ve středu od 14:10 SEČ se Šimonem Hrubcem v brance. Záda mu na střídačce bude krýt Patrik Bartošák, jen na tribuně pak zůstane Roman Will. Českým novinářům to po úterním tréninku v Pekingu sdělil hlavní trenér Filip Pešán.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Generální manažer Petr Nedvěd a trenér reprezentace Filip Pešán.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - „Šimon byl od začátku v našich plánech jako jednička do turnaje. Dlouho schválně zůstával v Rusku, aby mohl trénovat, pak se poctivě připravoval v Praze, byť tak skupina byla redukovaná, tak jsme čekali na jeho přílet. Jsem rád, že je tu s námi a je připravený," prohlásil hlavní trenér.

„Moc mu věřím. Všechny tři gólmany máme špičkové a vyrovnané. Vsadili jsme na to, že Šimon je vítězný typ. Doufám, že si vítěznou mentalitu přenese do turnaje," pokračoval Pešán.

Proti Dánům má prozatím v plánu točit šest beků a zařadit do hry všech třináct útočníků. Mimo hru by nejspíš měli zůstat zadáci D. Musil s Mozíkem.

Pešán je rád, že dlouhé čekání na ostrý zápas je u konce. „Jsem rád, že to konečně vypukne, čekání bylo dlouhé. Jsme připravení na zápas," hlásí Pešán, který spřádá plány na překonání úporného dánského obranného valu.

„Chce to jednoduchou hru, dostávat kotouče co nejdřív do pásma. A když už soupeř udělá chybu, samozřejmě hrát přes střední pásmo konstruktivně. Těžko se budeme dostávat na organizovaně na kotouči na úzkém ledě přes pětici Dánů. To půjde těžko," ví Pešán.

Předpokládaná sestava Česka proti Dánsku:
Hrubec (Bartošák) - Jeřábek, Sklenička, Šulák, Kundrátek, Klok, Knot - Sedlák, Krejčí, Hyka - M. Stránský, Jan Kovář, Červenka - Řepík, Sobotka, Lenc - H. Zohorna, T. Zohorna, Frolík - Smejkal

A dobře ví, že rozhodovat budou zejména přesilovky a oslabení. I proto je Češi poctivě nacvičovali na každém tréninku v dějišti her. „Doufám, že v těchto činnostech budeme na turnaji špičkoví. Tréninky nám něco napoví, na druhou stranu ukáže až zápas, jestli jsme se dobře rozhodli. Pevně doufám, že máme na přesilovky tak zkušené hráče, že si s tím poradí," věří Pešán.

Úterní hodinový trénink, jemuž předcházelo společné focení, v jednu chvíli zastavil a na své svěřence hlasitě apeloval, že mají poslední možnost si daný nácvik vyzkoušet. „Nebo si to chcete zkoušet až zítra v zápase?" zvýšil hlas.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Filip Pešán během tréninku národního týmu v Pekingu..

„To proto, že hokej na úzkém hřišti je hodně o tom, abychom neztráceli kotouče na modrých čarách. A my dneska v prvních dvou střídáních kotouč vždycky ztratili. To může být s týmy, jako je Dánsko, vražda. Potřebujeme puky dostávat přes ucpané střední pásmo do hloubky. Jen jsem trochu připomněl, o čem jsme se bavili," usmál se hlavní kouč.

Jako jednu z hlavních zbraní vidí, že kterákoliv ze čtyř útočných formací by měl být schopná rozhodovat zápasy. „I naše v současné chvíli čtvrtá lajna bratrů Zohornových s Frolíkem toho je schopná. Jsem přesvědčený, že mezi naším první a třináctým útočníkem není velký rozdíl."

Horší zprávou naopak je, že olympiády se nejspíš nezúčastní útočník Michael Špaček. Ten stále zůstává v Praze a čeká na sérii pěti negativních testů po prodělání covidu.

„Je to otázka následujících minut a hovoru s Petrem Nedvědem. Rozhodneme se, jestli Michala zvát, nebo ne, případně zvát někoho (z Česka) místo něj. Máme nějaký okruh hráčů, hlavně ale máme připravené náhradníky Tomáška a Blümela v Pekingu. Jednoznačně bychom volili jednoho z nich," dodal Pešán.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko