Hlavní obsah

Rus Voronkov provokoval tak dlouho, až se mu to vymstilo. Pešán smekal, jak Češi zareagovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to ve 38. minutě jeden z důležitých momentů utkání. Po prozkoumání videa hlavní rozhodčí Nord ze Švédska a Kaukokari z Finska překlasifikovali dvouminutový trest pro ruského útočníka Dmitrije Voronkova na pět minut a do konce utkání za zásah do oblasti hlavy a krku Lukáše Sedláka. Čeští hokejisté pak v duelu olympijského turnaje ještě před druhou přestávkou dlouhou přesilovku góly Krejčího se Špačkem využili a otočili skóre z 1:2 na 3:2.

Foto: David W Cerny, Reuters

Ruský hokejista Dmitrij Voronkov provokoval v duelu s Českem tak dlouho, až se mu to vymstilo. Olympijský duel nedohrál.

Článek

Jednadvacetiletý forvard Kazaně od začátku duelu provokoval. Do potyček po odpískání se dostal s několika českými hráči. Po roztržce s Lukášem Klokem vyfasovali oba ve 20. minutě menší trest za sekání, konflikt měl třeba i s Janem Kovářem nebo Tomášem Kundrátkem.

Od 38. minuty ale od něj byl klid. Sudí mu sice nejprve za faul u mantinelu na Sedláka v útočném pásmu Čechů udělili dvě minuty, po revizi u videa jej však předčasně poslali pod sprchy. K hodně velké nelibosti ruské střídačky, které se trest tuze nelíbil.

„Nejel jsem k němu s tím, že dám hit. Jen jsem se natahoval, abych vypíchnul puk. On to nečekal. Myslel si, že ho tam půjdu semlít," popisoval situaci Sedlák.

„Chtěl udělat reverzní bodyček a jak jsem se natahoval, měl jsem hlavu dole. On mě trefil loktem přímo do ní. Z jeho pohledu nešťastný zákrok. Byl to ale hodně důležitý moment zápasu," věděl útočník Čeljabinsku.

„Voronkov takhle hraje. I v minulých zápasech proti Švýcarsku a Dánsku byl ostrý. Je to mladý, velký a tvrdý kluk," prohlásil o 192cm vysokém útočníkovi kouč české reprezentace Filip Pešán.

Že utkání bude plné střetů, potyček a náznaků šarvátek, ukázala už situace před úvodním buly, kdy rozhodčí musel krotit pošťuchující se centry Krejčího a Karnauchova.

„Nechtěli jsme se Rusy nechat vyprovokovat, protože hráli tvrdě. Věděli jsme, že to bude bolet. Klobouk dolů, že jsme před nimi necukli a nenechali se vybláznit k nějakým odvetám. Za mě dobrá reakce klidné síly, což je dobrý předpoklad do dalších zápasů," chválil Pešán chování svých svěřenců.

„Když hrajete proti Rusům a je to tempem, které nechtějí, začnou být trochu nervózní," neuniklo útočníkovi Michaelu Špačkovi, jenž den po pátečním příletu po překonání covidu ozdobil svůj debut na ZOH přesilovkovým gólem na 3:2.

Reklama

Související témata: