Hlavní obsah

Hokejisty Kanady povede v Pekingu trenér Julien

Hokejisté Kanady mají nový realizační tým, který je povede na olympijských hrách v Pekingu, kde budou nakonec chybět hráči i trenéři z NHL. Hlavním koučem byl jmenován zkušený Claude Julien, generálním manažerem je někdejší útočník Shane Doan.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Kanadský kouč Claude Julien během utkání s Finskem při prosincovém turnaji v Moskvě.

Článek

"Máme radost, že necelý měsíc před začátkem olympijského turnaje můžeme pokračovat ve spolupráci s celým týmem na přípravách a dát dohromady mužstvo, kterému budou Kanaďané fandit, aby přivezlo zlatou medaili," uvedl šéf kanadského hokeje Tom Renney.

Kanadský výběr s hvězdami NHL měl v Pekingu vést Jon Cooper, jenž loni s Tampou Bay obhájil Stanley Cup. Poté, co vedení zámořské ligy rozhodlo, že kvůli komplikacím způsobeným pandemií koronaviru hráče na olympiádu nepustí, museli Kanaďané plány změnit.

Důvěru dostane Julien, který vedl tým Kanady na prosincovém Channel One Cupu v Moskvě. Jako asistent trenéra pomohl reprezentaci v roce 2016 k triumfu na Světovém poháru a v roce 2014 k zisku olympijského zlata. V NHL naposledy vedl od roku 2017 do loňska Montreal, předtím deset sezon působil v Bostonu, se kterým v roce 2011 slavil zisk Stanleyova poháru. V sezoně 2008-09 získal ocenění pro nejlepšího kouče NHL.

Pětačtyřicetiletý Doan má jako hráč dvě zlaté medaile z mistrovství světa 2003 a 2007, v roce 2004 byl i u vítězství na Světovém poháru. Vloni v lednu se stal šéfem oddělení pro rozvoj hokeje u týmu Arizony, v němž odehrál takřka celou kariéru v NHL.

Reklama

Související témata: