Hlavní obsah

Krasobruslařku Valijevovou na letišti v Moskvě vítaly desítky fanoušků

Z dopingu podezřelá ruská krasobruslařka Kamila Valijevová se den po nezvládnuté volné jízdě na olympijských hrách v Pekingu vrátila zpět do vlasti. Na moskevském letišti patnáctiletou dívku vítaly desítky fanoušků potleskem a kyticemi. Celá v černém oblečená Valijevová na aplaus zareagovala jen zdvořilým pokýváním a beze slova se snažila co nejrychleji zmizet k východu.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Kamila Valijevová během olympijského závodu

Článek

Valijevová měla pozitivní test na zakázaný trimetazidin v prosinci při národním šampionátu v Petrohradu. Výsledky kontroly ale byly zveřejněny až poté, co pomohla Rusku ke zlatu v olympijské soutěži družstev.

Díky rozhodnutí ruské antidopingové agentury se Valijevová vyhnula suspendaci, proti čemuž se postavily Mezinárodní olympijský výbor (MOV), Světová antidopingová agentura (WADA) i bruslařská unie, ale sportovní arbitráž CAS jejich odvolání zamítla.

Valijevová tak mohla v Pekingu startovat i v soutěži žen, obrovský tlak ale neunesla. Už v úterní krátké jízdě nepředvedla tak přesvědčivý výkon jako obvykle, čtvrteční volným program ale pokazila ještě víc a klesla z prvního místa na čtvrté.

Reklama

Související témata: