Hlavní obsah

Měsíc před zahájením zimních OH je v Pekingu vše připravené

Měsíc před zahájením zimních olympijských her v Pekingu je všech 12 sportovišť ve třech soutěžních oblastech připravených. Na řadě z nich se v listopadu a v prosinci konalo několik ostrých zátěžových akcí, protože všechny jarní testy byly kvůli pandemii koronaviru zrušeny. Dokončené jsou také mimosoutěžní stavby či dálnice a rychlodráha spojující jednotlivé oblasti. Hry v čínské metropoli začnou 4. února, kvůli covidu-19 se budou konat bez zahraničních fanoušků. Nepřijedou ani hokejisté z NHL.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Na olympijské hry v Pekingu je vše připraveno (ilustrační foto)

Článek

Peking je prvním městem, které bude hostit letní i zimní olympijské hry. Zahajovací i závěrečný ceremoniál se stejně jako během letních her v roce 2008 uskuteční na zrekonstruovaném Národním stadionu. Kromě "Ptačího hnízda" poslouží sportovcům znovu i hala "Kostka vody". V ní se před 14 lety konaly plavecké soutěže, letos tam najdou útočiště curleři.

V nejlidnatější zemi světa panují přísná opatřením proti šíření koronaviru. Všichni zahraniční účastníci budou muset být očkovaní, nebo je čeká třítýdenní karanténa. Pohybovat se budou v uzavřené "bublině" mezi sportovišti a ubytováním a každý den se budou testovat. Opatření budou upravena na míru jednotlivým místům.

Šéf české mise Martin Doktor měl už dříve největší obavy z velkých vzdáleností. Centrum sjezdového lyžování a sportů v ledovém korytě Jen-čching je sto kilometrů od Pekingu a středisko pro zbývající sporty na sněhu Čang-ťia-kchou ještě o dalších sto kilometrů dál. K rychlejšímu cestování mezi nimi by měly přispět nová dálnice i rychlodráha.

Reklama

Související témata: