Hlavní obsah

Od frustrace v izolaci až po zlatou tečku. Když se nejčernější scénář změní ve splněný sen

Olympijské hry pro něj začaly tím nejčernějším scénářem. Žádná prohra na ledě, ale když finský hokejový útočník Marko Anttila dorazil do Pekingu, na letišti mu vyšel pozitivní test na covid. Šest dní musel strávit na hotelové izolaci, přišel i o úvodní zápas Suomi na turnaji proti Slovensku. Nakonec ale měly hry pro více než dvoumetrového habána z  Jokeritu Helsinky tu nejkrásnější tečku. Finsku pomohl k  historickému olympijskému zlatu.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Finský hokejista Marko Anttila ze zlatou medailí z olympijského turnaje v Číně.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Turnaj ještě nezačal a trenér finských hokejistů Jukka Jalonen už zuřil, že organizátoři her porušují Anttilova lidská práva, když jej bezdůvodně drží na hotelu.

36letý křídelník prodělal covid už dva týdny před odletem do Pekingu a následně měl sérii negativních testů. Jenže v čínské metropoli byl pozitivní, a byť nevykazoval žádné příznaky a byl bezinfekční, putoval do hotelové izolace.

To znamenalo žádné tréninky s týmem, a hlavně nejisté vyhlídky, kdy, a jestli vůbec bude znovu uschopněn. Nakonec se tak stalo po šesti dnech a Anttila přišel jen o zápas se Slováky.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Finská olympijská radost. Hokejisté Suomi Valtteri Filppula, Mikko Lehtonen, Marko Anttila a Valtteri Kemilainen se zlatými medailemi pro vítěze z Pekingu.

„Během té doby jsem měl spoustu času na přemýšlení a nebylo to jednoduché. Hlavně ale nudné a frustrující, protože jsem opravdu moc chtěl hrát hokej a užívat si ho," řekl Anttila, který se Suomi má z MS stříbro z Rigy 2021 a zlato z Bratislavy 2019, kde zazářil čtyřmi góly ve třech duelech play off, včetně dvou branek ve finále proti Kanadě (3:1).

V Pekingu ozdobil svůj návrat k mužstvu hned gólem proti Lotyšsku, trefil se i ve čtvrtfinále proti Švýcarsku. A ve finále proti Ruskému olympijskému výběru pak asistoval u vítězné trefy Björninena.

„Můj sen se najednou stal skutečností a já mám zlato. Chtěl jsem dokázat, že stále můžu hrát na té nejvyšší úrovni a být důležitým hráčem, přestože jsem byl šest dní mimo. Je fakt, že mi to na jednu stranu dodalo spoustu energie," prohlásil Anttila.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Finští hokejistě slaví zisk olympijského zlata.

„Poslední dobou dává hodně důležité góly. Je ohromným lídrem týmu a každý z nás ho následuje," chválil ho obránce Sami Vatanen.

Finští hokejisté se tak přesně 70 let od svého prvního startu pod pěti kruhy na hrách v Oslu dočkali prvního olympijského zlata. I díky Anttilovi, jehož reprezentační kariéra se před pěti lety zdála být ukončenou.

„Jaké budou oslavy zlata? Těžko říct, vždyť jsme ještě nezažili, jaké to je vyhrát olympiádu. Ale bude to zábava. Doufejme, že na několik dní," chechtal se Anttila.

Reklama

Související témata: