Hlavní obsah

Stejně špatné jako v Česku, kritizují Norové. I přes medailové žně mluví o neúspěchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podruhé za sebou ovládli na zimních olympijských hrách medailové pořadí, Norové domů přivezli z Pekingu domů celkem 37 medailí, z toho 16 zlatých. Severská země s polovičním počtem obyvatel, než má Česká republika, totálně převálcovala zbytek světa. Ale přesto ve skandinávské sportovní velmoci nepřevládá jen slavení a plácání se po zádech. Médii rezonuje i kritika.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Norská běžecká hvězda Therese Johaugová získala tři zlata. Její krajanky ale zklamaly

Článek

Televize NRK například upozornila na nečekaný neúspěch běžkyň na lyžích. Tři zlaté medaile fenomenální Terese Johaugové by podle ní neměly zamaskovat fakt, že zbytek norského týmu zůstal daleko za očekáváním.

Vzhledem k tomu, že Johaugová absolvovala téměř jistě svoji poslední olympiádu, je podle stanice nutno bít na poplach, protože žádná z jejích reprezentačních kolegyň na medaili nedosáhla, což je v běžeckém lyžování pro Nory něco, co se děje jen velmi zřídka.

„Takhle špatně, aby jen jedna naše běžkyně na lyžích dosáhla na medaili, jsme na velké světové akci naposledy dopadli v Česku na MS 2009 v Liberci, kde se dostala na stupně jen Kristin Störmerová Steiraová," připomněla NRK.

V rámci olympijských her mělo Norsko jedinou medailistku v běžeckém lyžování dokonce před dlouhými 46 lety, a to v Innsbrucku 1976.

„Spousta holek neodvedla na olympiádě svoji práci dobře. Užili jsme si Johaugovou. Ale když skončí, máme problém," zdůraznil pro NRK expert Torgeir Björn.

Na distancích 10, 15 a 30 km byla Johaugová jedinou Norkou v top 10. „Byla jsem hodně daleko od toho, v co jsem doufala. Nejsem vůbec spokojená," neskrývala zklamání v cíli po závěrečné třicítce v pořadí čtrnáctá Tiril Udnes Wengová.

O příčku výše v maratonu poslední den her skončila její sestra Lotta Wengová. „Dopadly jsme hůře, než jsme si vedly celou sezonu. Nejsme z výsledků šťastné," mrzelo ji.

Nutno dodat, že na olympiádu kvůli koronavirové nákaze vůbec neodcestovala jejich sestřenice Heidi Wengová, která by určitě patřila mezi adeptky na medaili. Ale tím se na severu nechtějí chlácholit.

„Ano, až bude zpět Heidi Wengová, bude zase patřit k medailovým favoritkám. Doufáme, že se vrátí i Ingvild Flugstad Östbergová. Ale je jasné, že teď jsou některé reprezentace mnohem silnější než my," dodal Björn.

Reklama

Související témata: