Hlavní obsah

U biatlonu přijdou změny! Obmění se servis, co bude s Rybářem? Šéf se dívá do ciziny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před osmi lety v Soči oslavoval český biatlon pět medailí, šestá pro ženskou štafetu je na cestě. Z Pekingu si neveze ani takový počet umístění v elitní patnáctce… Světlé momenty Markéty Davidové, která dvakrát sahala po medaili, těžko prozáří jinak spíše potemnělé vystoupení českého biatlonového týmu v promrzlém Čang-ťia-kchou.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Markéta Davidová během vytrvalostního závodu na OH v Pekingu.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Předseda svazu Jiří Hamza z prostoru za střelnicí sledoval všechny závody, nervózně přešlapoval při ženském vytrvalostním závodě i závěrečném masáku, kdy doufal, že coby viceprezident Mezinárodní biatlonové unie bude moct při vyhlášení dekorovat i Davidovou.

Marně. „Jednou držela zlato, podruhé stříbro, předvedla tu super výkony," hodnotil, ale věděl, že z pohledu výsledků v poslední dekádě je to málo. „Zvykli jsme si na něco jiného a nemůžeme říct, že jsme šťastní. Potenciál byl větší," říkal svazový předseda.

Za dva roky hostí Nové Město na Moravě mistrovství světa, což je meta, k níž se bude nyní český biatlon upínat. A je takřka jisté, že v jiném složení než v Pekingu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Michal Krčmář.

Jednak mezi závodníky, zejména v ženském týmu. Po sezoně se plánují o své budoucnosti rozhodovat Davidová, Lucie Charvátová i Eva Puskarčíková. A obměna čeká i realizační tým.

„Servis není určitě ideální," připouští Hamza. Ostatně vedle průšvihu s lyžemi pro Davidovou ve smíšené olympijské štafetě se objevovaly více či méně otevřené stesky nad přípravou servisu v průběhu celé sezony, byť žádný servisní tým na světě se slabším chvilkám nevyhne.

Foto: Český biatlon/Igor Stančík

Eva Puskarčíková na trati.

„Je třeba tým servismanů zrestruktualizovat. Ale nechci nikoho shazovat, ode mě počínaje je třeba říct, že jsme čekali víc a nezvládli to. Když jsme se uměli vyhřívat na úspěchu, musíme přiznat neúspěch," tvrdí Hamza.

Jaká je pozice trenérů? Svazový šéf se pousměje. „Nejsme fotbal ani hokej, náš sport je specifický a tolik odborníků není," líčí. „Ale s Egilem budu mluvit o tom, aby zůstal," přiznává, že pozice norského trenéra ženského týmu Gjellanda je pevná.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér mužských biatlonistů Ondřej Rybář.

A Rybář, jeden ze strůjců českého biatlonového boomu, který je nyní v roli sportovního ředitele a kouče mužů? „S Ondrou je to trošku jiný příběh. Je logické, že jsme neuspěli a musíme si to s ním rozebrat," je Hamza u Rybářovy pozice zdrženlivější.

Mužský tým má velký potenciál v silné generaci juniorů, což už v Pekingu naznačil Mikuláš Karlík, který běžeckými časy držel krok i s elitou. A mladíky nejlépe zná Michael Málek, který vede juniorskou reprezentaci.

„Je jedním z lidí, kteří můžou pomoct. Ale určitě v servisu i tady se budeme dívat také do ciziny. Teď nechci nikoho odvolávat, ale zamyslet se nad tím musíme," přiznává Hamza s tím, že do konce dubna chce mít o týmu pro další zimu jasno.

Reklama

Související témata: