Hlavní obsah

V nominaci prvního soupeře Čechů na ZOH jsou i dva finalisté Světového poháru

Dva finalisty Světového poháru v Torontu z roku 2016 mají v nominaci na únorové olympijské hry v Pekingu hokejisté Dánska, kteří si pod pěti kruhy vybojovali premiérovou účast. Členy výběru Evropy na prestižním turnaji s účastí hráčů NHL byli sedmatřicetiletý Frans Nielsen z Eisbärenu Berlín a o pět let mladší Mikkel Boedker z Lugana. Pětatřicetiletý útočník Morten Madsen ze švédského celku Timra IK prožije poprvé olympijskou atmosféru po celkem 15 účastech na světových šampionátech. Dánové budou ve čtvrtek 10. února prvním soupeřem české reprezentace v základní skupině B.

Foto: ČTK

Dánští hokejisté se radují z gólu v síti USA. Ilustrační foto.

Článek

Nielsen a Patrick Russell z Linköpingu ještě v minulé sezoně působili v NHL. Nielsen hájil barvy Detroitu, ale sehrál jen 29 utkání s bilancí šesti bodů za gól a pět asistencí a Red Wings jej v srpnu vyplatili ze zbytku šestiletého kontraktu na 31,5 milionu dolarů, který mu měl vypršet až po tomto ročníku.

Celkem v NHL někdejší hráč New York Islanders nastoupil k 925 utkáním a připsal si 473 bodů (167+306). Ve 24 duelech play off skóroval čtyřikrát a u pěti gólů asistoval. Russell stihl jen osm utkání za Edmonton a zaznamenal dvě přihrávky. Dohromady za tři sezony v NHL dostal příležitost od Oilers v 59 zápasech a zaznamenal sedm asistencí.

Velké zkušenosti z NHL má vedle Nielsena také Boedker, který se do Lugana vydal po konci angažmá v Ottawě předloni. Celkem má bývalý hráč Phoenixu/Arizony, Colorada a San Jose na kontě 709 utkání v základní části a 327 bodů (118+209). V 34 utkáních bojů o Stanleyův pohár zaznamenal šest gólů a 11 přihrávek.

Peter Regin ze švýcarského celku Ambri-Piotta odehrál za Ottawu, Islanders a Chicago 243 utkání a nasbíral 67 bodů (23+44), v 11 duelech play off přidal tři branky a asistenci. Další útočník Nicklas Jensen z Jokeritu Helsinky z KHL se představil v 31 zápasech za Vancouver a New York Rangers a obránce Oliver Lauridsen z Malmö sehrál 16 utkání za Philadelphii.

Kouč Heinz Ehlers sází na stabilní sestavu, na loňském mistrovství světa v Rize chyběli z týmu pro Peking jen Nielsen, Regin, Russell a brankář Patrick Galbraith ze SoenderjyskE.

Loni v srpnu v úspěšné kvalifikaci v Oslu proti domácímu Norsku, Koreji a Slovinsku pomáhali vybojovat postup také útočníci Nikolaj Ehlers z Winnipegu, Oliver Bjorkstrand z Columbusu, Alexander True ze Seattlu, Joachim Blichfeld z farmy San Jose Sharks z celku nižší AHL San Jose Barracuda a brankář Mats Soegaard ze záložního týmu Ottawy z Belleville.

Po úvodním duelu proti Česku nastoupí Dánové v pátek 11. února proti Rusku a o den později je čeká Švýcarsko.

Nominace hokejistů Dánska na olympijský turnaj v Pekingu (9.-20. února):
Brankáři:
Patrick Galbraith (SoenderjyskE)
Sebastian Dahm (Klagenfurt/ICEHL)
Frederik Dichow (Kristianstad/Švéd.)
obránci:
Matias Lassen
Markus Lauridsen
Oliver Lauridsen (všichni Malmö/Švéd.)
Phillip Bruggisser (Bremerhaven/Něm.)
Jesper Jensen Aabo (Krefeld/Něm.)
Nicholas B. Jensen (Eisbären Berlín/Něm.)
Emil Kristensen (Pustertal/ICEHL)
Oliver Larsen (Jukurit Mikkeli/Fin.)
útočníci:
Matthias Asperup (Herlev)
Mathias Bau Hansen (Herning)
Julian Jakobsen (Aalborg)
Jesper Jensen (Frederikshavn)
Morten Poulsen (Herning)
Mikkel Boedker (Lugano/Švýc.)
Nicklas Jensen (Jokerit Helsinky/KHL)
Morten Madsen (Timra/Švéd.)
Nicolai Meyer (Vídeň Capitals/ICEHL)
Frans Nielsen (Eisbären Berlín/Něm.)
Nick Olesen (Brynäs/Švéd.)
Peter Regin (Ambri-Piotta/Švýc.)
Patrick Russell (Linköping/Švéd.)
Frederik Storm (Ingolstadt/Něm.)

Reklama

Související témata: