Hlavní obsah

Zlatý den Ledecké. Od rozcvičky po krásnou medaili, která tahá za krk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to pro Ester Ledeckou pořádně dlouhý den. Od ranní rozcvičky po pozdní přesun do olympijské vesnice v Jen-čchingu, kde ji čeká druhá část její olympijské mise. Na cestu na lyže si ale přibalila ten nejcennější možný suvenýr. „Už toho mám docela plné kecky, těším se do postele. Je to krásné, ale je toho docela hodně," přiznávala se zlatou medailí, kterou si večer pověsila na krk na prostranství Medal Plaza.

Foto: Mike Blake, Reuters

Zlatá olympijská vítězka Ester Ledecká při květinovém ceremoniálu.

Článek
Fotogalerie

Peking (Od našeho zpravodaje) - Co během svého zlatého dne Ledecká stihla? „Ne, že by se už od ranní rozcvičky dalo odhadnout, že to takhle dopadne. Ale všechno klapalo, jak mělo. Co to znamená? Že ji nic nebolelo, byla si jistá materiálem a lajnou, kterou jede," vysvětloval Michal Lešák, fyzioterapeut české hvězdy.

Od dopoledne ukazovala obhájkyně zlata svoji dominanci. Po kvalifikaci se její časy více blížily těm mužským než jejích soupeřek. Plně koncentrovaná se přesouvala na start vyřazovacích jízd a její tým fungoval jako perfektně seřízené hodinky.

Trenér Justin Reiter sledoval jízdy podél trati, pomáhal rozhodovat, jestli si má Ledecká zvolit modrou, nebo červenou dráhu. Lešák vždy za cílem vzal prkno a spěchal s ním ke startu, kde ho servisman Miloš Machytka chystal na další jízdu. „Plus Ester vozím oblečení, aby byla v teple, a snažíme se nahoře stihnout aspoň krátkou rozcvičku," popisoval Lešák.

A na co se Ledecká těšila pár minut po svém zlatém závodě? Až se přezuje z upnutých snowboardových přezkáčů do kožešinových bot. „To je taková úleva! Oproti lyžákům je to lepší, ale jen o fous," oddechla si, když jí Lešák přinesl mnohem pohodlnější obuv.

Ochotně rozdávala rozhovory, na hlavě stále měla v komiksovém duchu vyvedenou helmu od svého bratra Jonáše. „I kombinézu mám ve stylu jakoby byla ostřílená kulkama, trochu poškrábaná a opálená. Také se v tom cítím jako superhrdinka," usmívala se.

Následovala tisková konference, dopingová zkouška, telefonáty s blízkými. „Mluvila jsem s mamkou, Jankem, Jonášem a jeho ženou, babičkou i dědečkem. Všichni zněli docela spokojeně, tak jsem jim snad udělala radost," culila se Ledecká.

Pak rychlý přesun na slavnostní vyhlášení před skromnou kulisou. „Hymnu jsme si zpívala jen pro sebe. A zlatá medaile? Je hrozně těžká, až mě bolí za krkem. Ale krásná, podívejte," pochlubila se novinářům zhmotněnou vzpomínkou na svůj parádní den a spěchala do postele.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.