Hlavní obsah

Američané s českou krví hlásí nástup. Reprezentace má první hvězdu z MLB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva mají české matky a dva české manželky. Premiérová účast národního týmu na prestižním World Baseball Classic v Japonsku je přelomová ještě z dalšího ohledu. Reprezentovat budou také američtí rodáci s českou stopou Jeff Barto, Jake Rabinowitz, Eric Sogard a William Escala. Sogard je vůbec prvním hráčem se zkušenostmi z MLB.

Američané v české baseballové reprezentaci. Dva mají české maminky, dva české manželkyVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Český baseball na vrcholných akcích soustavně naráží na oblíbený trik evropských velmocí, naturalizaci profesionálů. Získat český pas je v porovnání s konkurencí složitější, hned čtyři Američané v reprezentaci jsou tak novinkou a raritou.

„Hodili se nám do koncepce a splňují také nároky na požadovanou kvalitu. Vybrali jsme si je a věříme, že nenaruší týmovou chemii," vysvětluje hlavní trenér Pavel Chadim.

Největší hvězdou bude Sogard. Jeho mamince Anně Vodičkové bylo 12 let, když její rodiče utekli v roce 1968 před ruskou okupací do Spojených států a usadili se v Massachusetts. Loni v únoru zažila déjà vu. Byla u toho, když její šestatřicetiletý syn Erik Sogard přebíral na české ambasádě ve Washingtonu rozhodnutí o udělení českého pasu. A zrovna v den, kdy začala ruská okupace Ukrajiny.

Příběh jako v hollywoodském filmu píší čeští baseballisté. Odlétají na World Baseball ClassicVideo: Sport.cz

„Proto jsem rád, že nyní jsem na turnaji, který spojuje svět," říká během soustředění v Japonsku. Je prvním hráčem v českém týmu se zkušenostmi ze slavné zámořské Major League Baseball, kde strávil od roku 2010 více než deset let. „Moje maminka nikdy nezapomněla, odkud pochází. Říkala mi, že tohle je šance reprezentovat a pomoct baseballu v Čechách. Je to návrat ke kořenům, k mé české krvi," poukazuje před zápasy ve skupině s Čínou, Japonskem, Jižní Koreou a Austrálií.

Čeští baseballisté jsou amatéři, ale mají profesionální přístup. Velký příběh oslovil také Willieho Escalu, syna české matky a kubánského otce. „Když se s kluky bavíte, cítíte jejich vášeň. Musí chodit do práce a obětují čas na úkor rodiny, aby si šli zatrénovat. Jsem rád, že jim mohu pomoci." Účast na WBC bere za největší úspěch v kariéře. „Splnil se mi sen. Máma občas žertovala, že si možná jednou za Česko zahraju, ale spíš jsme to brali jako vtip. Jsem rád, že to nakonec vyšlo," kvituje vnitřní polař.

Manažerem i hráčem je baseballista Lukáš Ercoli. Vydrží v této dvojroli také pro podzimní ME?Video: Sport.cz

Američané by měli hrát i na letošním mistrovství Evropy, které se na podzim uskuteční v pěti českých městech. „Jako realizační tým jsme si dali podmínku, že kromě hvězdných nadhazovačů nám dají všichni příslib, že je vezmeme do týmu, jen pokud s námi budou na ME. U Erika je to komplikované, protože má velkou rodinu, ale věřím všem, že když to bude jen trochu možné, tak nám pomohou," přibližuje Chadim. V trenérském týmu má i Kanaďana a bývalého hlavního kouče Michaela Griffina.

„Hrát i na domácím mistrovství Evropy je můj letošní cíl," slibuje Sogard, který nastupoval za Oakland Athletics, Milwaukee Brewers, Toronto Blue Jays, Tampa Bay Rays a Chicago Cubs.

Jake Rabinowitz se podílel už na postupu v Regensburgu a do nominace se dostal, když Arizona Diamonds neuvolnila Borise Večerku. „Také Jeff Barto měl být součástí týmu již v kvalifikaci, protože má českou ženu a české dítě. Tehdy to ale ještě nevyšlo. Teď nahradil Martina Červinku," dodává Chadim.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články