Hlavní obsah

Badmintonistka Švábíková pomáhá ukrajinské hráčce. Na sbalení věcí měla pět minut, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší česká badmintonistka se během přípravy v Praze rozhodla pomoci kamarádce z Ukrajiny. Tereza Švábíková zajistila dopravu do Česka Valérii Rudakovové, která prchala z Kyjeva před válkou. „Psala mi, že se neustále schovává ve sklepě a že chce pryč ze země. Okamžitě jsem jí navrhla, že může být u nás v Ostravě. Jak se dostala na Slovensko, přijel pro ni táta s trenérem. Nakoupila jsem jí oblečení, neměla totiž nic," popisovala Švábíková, která nyní trénuje na dubnové ME.

Foto: archiv Terezy Švábíkové

Česká badmintonistka Tereza Švábíková.

Článek

Ruská agrese nenechala Švábíkovou chladnou od samého začátku, zajímala se, zda někdo z ukrajinských badmintonistů nepotřebuje pomoci. Ozvala se její kamarádka, elitní ukrajinská hráčka Rudakovová. „Týden jsme si psaly, nemohla z Kyjeva uprchnout. Kdyby prý někdo chtěl utéct ze země po vlastní ose bez auta, mohli by ho ruští vojáci zastřelit," tlumočila Švábíková. „Naštěstí se situace trochu uvolnila a kamarádka odjela vlakem na Slovensko do Košic. Cesta prý trvala třicet hodin, bylo to něco hrozného."

Následně doputovala ukrajinská badmintonistka až do Ostravy, kde už se o ni Švábíková s rodinou postarala. „Neměla skoro nic, na sbalení věcí prý měla jen pět minut. Strašné. Musela jsem jí koupit základní věci," dodala česká hráčka, která s kamarádkou pochopitelně probírala situaci ve válku zasažené Ukrajině. „Říkala, že jednomu badmintonistovi rozstříleli dům, kde zůstal jeho táta. Má těžší zranění a s rodinou nemá kde bydlet. Chtěla jsem pomoci i dalším ukrajinským hráčům, ti ale prý uprchli po vlastní ose. Valérie by následně měla také přicestovat za mnou do Dánska, kde převážnou část roku trénuji a jsme připraveni pomoci nejen jí, ale i dalším hráčům."

Světová badmintonová federace zakázala účast ruským a běloruským hráčům na mezinárodních akcích. Ani v Česku nemohou hráči z těchto zemí hrát na turnajích nebo ligách. S bojkotem Švábíková souhlasí. „Sportovci za válečnou situaci nemohou, ale mrzí mě přístup ruských badmintonistů. Když jsem se dívala na jejich Instagram, hodně z nich s válkou souhlasila. Ruska se zastávali. Vlastně ani nechápali, proč nemohou hrát na turnajích. Podle nich se jich zbytek světa bojí. Tak to ale rozhodně není," tvrdila nejlepší česká hráčka, která má za sebou turnaje v Indii ze začátku roku. Tam se dostala do čtvrtfinále, zároveň se potýkala s nepříjemným zraněním, když v jednu chvíli nemohla ani chodit.

„Po zdravotní stránce jsem v pořádku, ani při plném tréninku mě už nic netrápí. Ale ani doktor přesně neví, co bylo tehdy příčinou. Dávám si pozor, soustředím se plně na rehabilitaci a kompenzační cvičení," dodala česká badmintonová jednička, která se nyní soustředí na evropský šampionát. V květnu má pak na programu domácí mistrovství.

Reklama

Související témata: