Hlavní obsah

Německo - Lotyšsko 81:79V semifinále MS basketbalistů jsou Němci a poprvé Kanaďané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do semifinále mistrovství světa basketbalistů dnes postoupili Němci a Kanaďané, kteří jsou mezi nejlepší čtveřicí týmů poprvé. Němci na Filipínách porazili Lotyšsko po dramatickém závěru 81:79 a vyhráli i šestý zápas. O finále se utkají v pátek s pětinásobnými šampiony Američany. Kanada zdolala 100:89 Slovinsko, které v poslední čtvrtině přišlo o svou hvězdu Luku Dončiče, jenž dostal druhou technickou chybu. Zámořský výběr narazí v semifinále na Srby.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Radost německých basketbalistů z postupu do semifinále ME.

Článek

Do německé sestavy se vrátil Franz Wagner, jenž si v úvodním duelu MS poranil kotník, a opora z Orlanda byla se 16 body i nejlépe střílejícím hráčem týmu. V závěru mohl rozhodnout Davis Bertans, jediný lotyšský hráč v celku z NBA, kde hájí barvy Oklahomy. Po doskoku se rozhodl pro střelu z dálky, ale tříbodový pokus dvě sekundy před koncem neproměnil.

Lotyši lépe začali a vyhráli úvodní čtvrtinu o tři body, ale v poločase už vedli němečtí reprezentanti 36:34. I po pauze se oba celky střídaly ve vedení. Od stavu 56:56 však šli Němci do trháku. Jejich náskok narostl až na 14 bodů.

Jenže lotyšští basketbalisté v čele s autorem 24 bodů Artursem Žagarsem se přiblížili na dostřel a měli poslední útok, košem však neskončil. Němci tak poprvé od éry Dirka Nowitzkého a bronzu z roku 2002 budou hrát o světové medaile a udělali další krok i za olympijskou účastí v Paříži.

Přitom se dnes nemohli opírat o kapitána Dennise Schrödera, rozehrávač Toronta proměnil jen čtyři z 26 střel a skončil na devíti bodech. „Bylo to asi nejhorší zápas, co jsem kdy odehrál,“ litoval Schröder. Zastoupili ho však ostatní. „Dennis je jenom člověk,“ uvedl kouč Gordon Herbert.

Také poslední čtvrtfinále bylo dlouho vyrovnané, po poločase 50:50 získala Kanada ve třetí čtvrtině vedení až o 16 bodů. Slovincům se nedařilo manko smazávat a v koncovce se muselo obejít bez Dončiče. Hvězda Dallasu se celý zápas dohadovala s rozhodčími kvůli odpískaným či neodpískaným faulům a šest a půl minuty musel nejlepší střelec turnaje hřiště předčasně opustit. Svěřenci bývalého nymburského kouče Aleksandera Sekuliče pak stáhli rozdíl až na devět bodů, ale Kanaďané si historický postup pohlídali.

K vítězství je dovedl rozehrávač Oklahomy Shai Gilgeous-Alexander, který předvedl svůj nejlepší střelecký výkon na turnaji a k 31 bodům přidal 10 doskoků. R.J. Barrett přispěl k výhře 24 body a devíti doskoky. Dončič zakončil zápas s 26 body.

Nejlepším výsledkem Kanady na mistrovství světa dosud bylo šesté místo z let 1978 a 1982. Dnešní zápasy také rozhodly o tom, že na olympijské hry v Paříži postoupí Německo a Srbsko coby nejlepší dva evropské týmy na MS. Slovince čeká boj o páté místo, které by pro ně bylo stále maximem na světovém šampionátu od získání nezávislosti v roce 1991.

Mistrovství světa basketbalistů - čtvrtfinále v Pasay (Filipíny):
Německo - Lotyšsko 81:79 (13:16, 36:34, 62:59)
Nejvíce bodů: F. Wagner 16, Obst 13, M. Wagner 12 - Žagars 24, Davis Bertans 20, Šmits 14.
Kanada - Slovinsko 100:89 (26:24, 50:50, 80:71)
Nejvíce bodů: Gilgeous-Alexander 31, Barrett 24, Alexander-Walker a Brook po 14 - Dončič 26, K. Prepelič 22, Dragič 10
Semifinálové dvojice:
USA - Německo, Srbsko - Kanada