Hlavní obsah

Byly pošlapány olympijské principy! zuřil Putin v reakci na zákazy ruských sportovců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Rusko se kvůli jeho válečné agresi na Ukrajině valí řada sankcí, které postihují i sportovce. Většina mezinárodních organizací vyřadila ruské a běloruské sportovce ze svých soutěží, nebo jim umožnila start, ale pouze pod neutrální vlajkou. Prezident Vladimir Putin se nyní proti těmto omezením ohradil.

Foto: Alexander Safonov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin kope do míče na snímku z roku 2018. Ilustrační foto.

Článek

Většina velkých sportovních federací, včetně např. FIFA nebo UEFA, na základě doporučení Mezinárodního olympijského výboru vyřadila ruské a běloruské sportovce ze svých soutěží a oběma zemím odebrala pořadatelství velkých akcí. Po prvotních zmatcích nebylo umožněno startovat ani paralympionikům ze zemí válečných agresorů na hrách v Pekingu.

Ke zrušení jejich účasti došlo pouhý den před začátkem her a Mezinárodní paralympijský výbor se odvolával na hrozbu bojkotu ze strany jiných zemí a možný „vliv vlád" v zákulisí. Ruský diktátor Vladimir Putin toto rozhodnutí napadl. „Byly pošlapány olympijské principy," řekl během jednání o sociálně-ekonomické podpoře ruských regionů.

„Neváhali si vyřídit účty s paralympioniky. To je ten sport mimo politiku," dodal jízlivě. Ruští sportovní činitelé odsoudili sankce vůči sportovcům za diskriminační a Ruský svaz sportovců je dokonce označil za „sportovní genocidu."

Vzhledem k vyloučení ruských a běloruských paralympioniků z her má Rusko v plánu vlastní akci ve sportovním středisku v Chanty-Mansijsku v termínu od 18. do 21. března. Pozváni na ni budou sportovci z Běloruska, Arménie, Tádžikistánu a Kazachstánu.

Reklama

Související témata: