Hlavní obsah

Češi vybrali vlajkonoše! Výpravu povedou Miculyčová s Křížem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřadující mistryně Evropy ve freestyle BMX Iveta Miculyčová a bývalý vicemistr světa v lezení na rychlost Jan Kříž přivedou ve středu část české výpravy na Evropských hrách při slavnostním zahájení na stadion Henryka Reymana v Krakově. V regionu Malopolsko se do příští neděle představí celkem 246 českých sportovců včetně vodních slalomářů Jiřího Prskavce a Víta Přindiše, kanoisty Martina Fuksy, koulaře Tomáše Staňka, šermíře Alexandra Choupenitche či střelců Jiřího Liptáka s Davidem Kosteleckým.

Foto: ČOV/Martin Flousek

Iveta Miculyčová si zapózovala s vlajkou před krakovským hradem Wawel.

Článek

„V pondělí mi to řekl šéf olympijské výpravy Martin Doktor. Mám obrovskou radost, je to pro mě velká pocta," radovala se teprve sedmnáctiletá Miculyčová, která byla za loňský rok vyhlášena českou Královnou cyklistiky. „To je hustý, nečekal jsem to. Je velká čest mít možnost za všechny české sportovce mávat vlajkou," přitakával 27letý Kříž.

Obvykle na multisportovních akcích vlajkonoše volí sami sportovci, tentokrát rozhodovalo vedení výpravy. „Kvůli pravidlům nejsou na místě všichni najednou a řada sportovců navíc druhý den závodí, a tak na zahájení ani nechce jít. Nakonec jsme využili nominací od jednotlivých sportů," vysvětlil Martin Doktor, šéf české výpravy.

Ještě před zahájením přitom i Miculyčovou čeká kvalifikace. „Park mi tady sednul. Sice jsem během tréninku párkrát spadla, ale měla jsem z jízd dobrý pocit a triky mi šly," pochvalovala si. A konkurence bude nabitá. „Vedle olympijských medailistek jsou tady i další hodně dobré holky. Ale těším se, a dokonce zatím nejsem ani moc nervózní, " hlásí Miculyčová.

Reklama

Související témata: