Hlavní obsah

Český a polský šéf sportu se shodli na sankcích vůči Rusku i podpoře Ukrajinců

Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser a polský ministr sportu a turismu Kamil Bortniczuk se shodli na přísných sankcích vůči Rusku v oblasti sportu, tedy zejména vyloučení všech ruských sportovců z mezinárodních soutěží a neudělování víz ruským sportovcům. V obou státech se pomáhá na centrální úrovni i prostřednictvím jednotlivých sportovních svazů a klubů ukrajinským sportovcům, jejichž země čelí vojenskému útoku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser (vpravo) a polský ministr sportu a turismu Kamil Bortniczuk.

Článek

Češi a Poláci na vládní úrovni okamžitě po napadení Ukrajiny ruskými vojsky podporovali úplné vyloučení ruských sportovců. "Moc děkuji za podporu, kterou jsem měl ze strany pana ministra školství (Petra) Gazdíka i pana předsedy Neussera v době, kdy jsme bojovali, aby ruští sportovci byli vyloučeni," uvedl Bortniczuk. Připomněl, že právě Poláci a po nich také Švédsko a Česko odmítli nastoupit proti ruské reprezentaci v baráži o účast na fotbalovém mistrovství světa. "Myslím si, že to mělo velký vliv na pozdější rozhodnutí organizací FIFA a UEFA a dalších sportovních federací," doplnil.

Drtivá většina mezinárodních sportovních organizací ruské a také běloruské sportovce vyloučila ze soutěží, jen některé jim nadále dovolily soutěžit v neutrálních barvách. Neusser se s polským kolegou shodl na tom, že obě země budou držet přísný postoj.

"Závěrem je jasné společné prohlášení, že držíme v oblasti sportu v sankcích směrem na Ruskou federaci pospolu. Sankce ve sportu by se měly týkat i Běloruska (jež se na invazi podílí), v tomto jsme naprosto jednotní. Jasně jsme řekli, že odsuzujeme agresi a podporujeme Mezinárodní olympijský výbor i Mezinárodní paralympijský výbor po změně jejich názoru a vyloučení Ruské federace," shrnul Neusser výsledky dnešní schůzky.

Česko i Polsko také poskytují útočiště a tréninkové zázemí ukrajinským sportovcům. Týká se to takřka výhradně žen a dětí a mládeže, protože muži musejí kvůli mobilizaci zůstat na Ukrajině a bránit ji. "Národní sportovní agentura prakticky okamžitě nabídla pomoc prostřednictvím ukrajinské ambasády v České republice. Koordinujeme veškerou pomoc pro ukrajinské sportovce. Zajišťujeme přístup do hal nejenom na ubytování a nocleh, ale také na sportování. Nyní například koordinujeme, aby děti v Praze a středních Čechách mohly trénovat fotbal. Samy kluby a svazy jsou v kontaktu se svými protějšky a pomáhají jim," uvedl Neusser.

Jako příklad uvedl biatlonový svaz, který přičlenil k české reprezentaci mladé ukrajinské sestry Olenu a Julii Horodné. Ty díky tomu závodily minulý týden ve sprintu na Světovém poháru v Otepää. Beachvolejbalovým mistryním světa do 21 let z Ukrajiny, které válka zastihla na kempu v Brně, pomáhá Český volejbalový svaz. Chystá se zajistit i tréninkové pobyty pro některé ukrajinské mládežnické reprezentace v šestkovém volejbale. Česká unie sportu poskytla část tréninkových a ubytovacích kapacit ve Sportovním centru Nymburk ukrajinským judistům a handicapovaným sportovcům.

V Polsku je situace obdobná. "Máme otevřenou infolinku, kam každý ukrajinský sportovec může zavolat a požádat o pomoc. Spolupracujeme hlavně se sportovními kluby a svazy. V centrálních sportovních centrech určených pro olympijskou přípravu máme 400 míst pro ukrajinské sportovce," uvedl Bortniczuk.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.